Βιβλιοπαρουσίαση – “Πόσο αντέχεις την αλήθεια;”

Γιατί δώσατε αυτό τον τίτλο στο βιβλίο σας;

Και τα δυο αυτογνωστικά βιβλία μου ψυχογνωσίας: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι» και το «Πόσο αντέχεις την αλήθεια;» είναι για όσους δεν αρκούνται στα λίγα, αλλά ζητάνε από την ψυχική τους ζωή πολλά! Αποτελούν δυο σε βάθος και υπαρξιακή εμβέλεια αυτογνωστικούς οδηγούς, δύο πολύτιμα «θεραπευτικά» δώρα που μπορούν, εφόσον ο αναγνώστης είναι δεκτικός, να ενεργοποιήσουν την αυτοανακάλυψη και την διάθεση για το εσωτερικό ταξίδι στο κέντρο της ψυχής και των σχέσεων.

Τι περιλαμβάνει; Τι θα μάθουμε διαβάζοντάς το;

Απαντάει στα παρακάτω ερωτήματα και προβληματισμούς;

  • Με ποιους τρόπους κομμάτια του εαυτού μας υπονομεύουν την επιθυμία μας για ευτυχία και αυτοπραγμάτωση;
  • Ποιες είναι μέσα μας οι πηγές των εσωτερικών συγκρούσεων;
  • Ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τις σκέψεις μας και τις συμπεριφορές μας;
  • Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε;
  • Γιατί, ενώ λέμε ότι την επιθυμούμε, τελικά μοιάζει να φοβόμαστε τόσο πολύ την ευτυχία;
  • Πώς η ψυχική υγεία συνδέεται με την πνευματικότητα;
  • Γιατί μας στοιχειώνει και μας κατατρέχει η ζωή που ακόμα δεν ζήσαμε…;
  • Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ να αναλάβουμε την ευθύνη της ψυχικής μας ζωής;
  • Με ποιους τρόπους πετάμε την ευθύνη μας στις πλάτες των άλλων (των γονιών, των συντρόφων, των παιδιών μας); Γιατί και πώς αυτή η τάση μας μας βλάπτει;
  • Πώς το ψυχικό τραύμα μπορεί να γίνει κυριολεκτικά «δώρο Θεού», αιτία ψυχοπνευματικής λύτρωσης κι αναγέννησης;
  • Γιατί νιώθουμε τόση αμφιθυμία μέσα στις σχέσεις μας;
  • Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ την μοναξιά και την επίγνωση;
  • Γιατί η ψυχή αντιστέκεται τόσο πολύ στην αγάπη του Θεού;
  • Γιατί, ενώ απ’ την μια αναζητάμε με τόση αγωνία στην ζωή μας την αγάπη, ταυτόχρονα την φοβόμαστε και την αποφεύγουμε;
  • Τι είναι αυτό που πραγματικά μας τρομάζει στην οικονομική κρίση;
    • Τι είναι αυτό που στ’ αλήθεια φοβόμαστε ότι θα χάσουμε;
  • Πώς η συνεχής εκζήτηση της ασφάλειας μας οδηγεί στο να αισθανόμαστε όλο και πιο ανασφαλείς;
  • Γιατί το προσωπείο της «επιβεβλημένης χαράς» μας δημιουργεί στρες;

 

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε όλους και ιδιαίτερα στους γονείς, που θα καταλάβουν:

  • Με ποιους τρόπους επιβαρύνουν ψυχικά οι γονείς τα παιδιά τους;
  • Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ζήσουν μια πιο υγιή ψυχικά ζωή;
  • Γιατί πολλά παιδιά στην Ελλάδα συμμετέχουν στην οικογενειακή επιχείρηση;
    • Ποια προβλήματα δημιουργεί μια τέτοια συνεργασία;
    • Τι χρειάζεται να γίνει για να αποκατασταθεί η ψυχική υγεία των μελών της οικογένειας;
  • Πώς θα απεξαρτηθούν τα παιδιά από τους γονείς τους;
  • Πώς οι γονείς από τα παιδιά τους;
  • Τι είναι στ’ αλήθεια η ευγνωμοσύνη; Η προσευχή; Η συγχώρεση; Η υπομονή; Η μετάνοια; Η αγάπη;
  • Ποια ψυχικά κίνητρα, ποιοι φόβοι, ποιες ελπίδες και προσδοκίες κρύβονται πίσω από τον Έρωτα;
  • Γιατί οι άνθρωποι, ενώ γνωρίζουν το καλό, δεν το κάνουν στην πράξη;
  • Τι ζητάμε και γιατί δεν το παίρνουμε από τις συντροφικές μας σχέσεις;
  • Πώς η ανία συνδέεται με την αγωνία;
  • Ποιοι και γιατί φοβούνται την ψυχοθεραπεία;
  • Γιατί η ψυχοθεραπεία είναι πρόδρομος και εχέγγυο της υγιούς πνευματικότητας;

 

Αν κάποιος σας ζητούσε μία συμβουλή για καλή ψυχική υγεία, ποια θα ήταν αυτή;

Κάνε τα προβλήματα της ζωής σκαλοπάτια για να ανέβεις στην κορυφή που ο Θεός σε καλεί να κατακτήσεις. Κάθε πρόβλημα είναι μια μεταμφιεσμένη λύση. Τα προβλήματα δεν είναι εξισώσεις που απαιτούν δυνατούς λύτες. Είναι μεταμφιεσμένα «όνειρα» που τεντώνουν την επιθυμία της αυτοπραγμάτωσης, στοχεύουν στην βίωση του ιδανικού κόσμου και του εαυτού. Ο άνθρωπος που υποφέρει, δυσανασχετεί για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν έχει επίγνωση των εσωτερικών του συγκρούσεων και δεύτερον, γιατί δεν έχει δημιουργήσει ακόμα τις προϋποθέσεις για μια προσωπική ζωή γεμάτη με νόημα, πίστη κι ελπίδα στον ίδιο, στους άλλους, στο παρόν και στο μέλλον. Για να σταματήσεις να έχεις συνεχώς αγωνία για το παραμικρό, χρειάζεται πρώτα να κατανοήσεις βιωματικά την ψυχική σου σύγκρουση και την προοπτική της και να νοηματοδοτήσεις σταδιακά τον χρόνο σου, την εργασία σου και τις κοντινές σου σχέσεις ώστε να υπηρετούν όλα τις αξιακές σου τοποθετήσεις και τους υψηλούς σκοπούς της ζωής σου.

                                 Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Ο Γρηγόρης Βασιλειάδης,  M.SC. PH.D. είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχολόγος – Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, Μέλος του Σ.Ε.Ψ. (Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων) και της E.F.T.A. (European Family Therapy Association).

Το Βιβλιοπωλείο «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ» και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ παρουσιάζουν το βιβλίο του “Πόσο αντέχεις την αλήθεια; Θεραπευτικές επιγνώσεις για την ψυχή και τις σχέσεις”, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ” Το Δέντρο”, Σοφούλη Θεμιστοκλή 127, τηλ. 22410-33206. Το βιβλίο θα παρουσιάσει μαζί με τον συγγραφέα η Δήμητρα Νικολάκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

 Σκοπός της ζωής δεν είναι η ευτυχία, ούτε ο πόνος. Δεν είναι να περνάς καλά, ούτε να γίνεις «καλός».

Είναι να βρεις το νόημα μέσα σε κάθε εξωτερική κι εσωτερική σου κατάσταση με εργαλεία την αυθεντικότητα και την επιθυμία που σε κατοικούν. Το νόημα που δικαιώνει και αποβλέπει στην πίστη, την ελπίδα και την αγάπη.

Να γίνεις πρώτα απ’ όλα καλός μαθητής. Η οδύνη, η αποτυχία, η αμαρτία είναι προϋποθέσεις της καλής μαθητείας, της επιτυχούς μεταμόρφωσης.

Πρέπει να έχεις απελπιστεί από το μέσα σου οπλοστάσιο για να γυρέψεις κάπου έξω από σένα την ελπίδα. Πρέπει να έχεις φτάσει στην απόγνωση για να αποζητήσεις ολόκαρδα την όντως γνώση.

Σκοπός της ζωής δεν είναι να ζεις για τον εαυτό σου, αλλά μέσω του εαυτού σου. Να εμπιστεύεσαι τον κίνδυνο που κάθε ανατροπή εγκυμονεί σαν να ναι αυτός ο αλάνθαστος δάσκαλος και ο οδηγός σου.

Σκοπός της ζωής είναι αρχικά να βρεις την αλήθεια. Αυτήν που σου αναλογεί ατομικά ως ψυχικό υποκείμενο. Και μετά να την αφήσεις για να ξανοιχτείς στον ωκεανό της Αλήθειας που σου αναλογεί ως πρόσωπο. Της Αλήθειας που δεν είναι σχετική αλλά αδιαμφισβήτητα απόλυτη. Που δεν την κατέχεις, αφού εκείνη σε κατέχει. Που είναι άφταστη κι όμως τόσο προσιτή. Να σχετιστείς μαζί της με μια σχέση υπερπροσωπική που –στ’ αλήθεια!- ποτέ δεν τελειώνει.

Aπόσπασμα από το οπισθόφυλλο:

«Ο άνθρωπος για να νιώσει την έξαψη της διακινδύνευσης, την υπέρβαση του φόβου και της ανάγκης, κάνει τα πάντα. Παίρνει τα όρη και τα βουνά, σκαρφαλώνει σε κατσάβραχα, θέτει το σώμα του σε κινδύνους. Λες κι έτσι θα κατευνάσει την αγωνία του για ολοκλήρωση του ίδιου και του ταξιδιού του στον κόσμο…

Όμως, ο αληθινός κίνδυνος είναι να αναρριχηθείς στις κορφές των έσω σου στοιχειών, των εσωτερικών σου παιδικών προσωπείων, των τεράτων που από καιρό σε κατοικούν! Ο αληθινός κίνδυνος είναι όχι να κατακτήσεις εξωτερικές κορυφές, αλλά να κατακτηθείς… Να κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να πέσεις κι εσύ να προχωράς μπροστά, όχι για να κερδίσεις, αλλά για να … “χάσεις”!

Τα πάντα κάνει ο έξω άνθρωπος για να αποφύγει τον μέσα άνθρωπο, τον μόνο αληθινό κίνδυνο! Τον μόνο γκρεμό! Τη μόνη κορυφή! Το μοναδικό Ταξίδι… Για πόσο καιρό όμως θα αποφεύγεις την αντιπαράθεση με την αλήθεια»;

Ο συγγραφέας

Ο Γρηγόρης Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στη Νέα Ζϊχνη Σερρών. Από το 2002 ζει και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα.
Σπούδασε ψυχολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε αναγνωρισμένα από το κράτος πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ολλανδίας, και της Μ. Βρετανίας.
Το 2005 απέκτησε διδακτορικό τίτλο στην Ψυχολογία, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Yπήρξε εκπαιδευτής σε προγράμματα σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στη συμβουλευτική και την ψυχολογία, εισηγητής επιστημονικών σεμιναρίων κι επιστημονικών συνεδρίων με θεματολογία την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Τα επιστημονικά κι ερευνητικά του ενδιαφέροντα στον χώρο της ψυχοθεραπείας εντοπίζονται στις εφαρμογές της ψυχολογίας του βάθους στη θεραπευτική πρακτική, τη σχέση θρησκείας – ψυχοθεραπείας και στους τρόπους με τους οποίους συνδέεται η ηθική δεοντολογία των ψυχολόγων με την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής πρακτικής.
Από το 1997 εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, ατομικά και ομαδικά, χρησιμοποιώντας τις μεθοδολογίες της συστημικής και της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.)  και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης Ψυχοθεραπευτών Οικογένειας (EFTA – European Family Therapy Association).
Είναι ο συγγραφέας του αυτογνωστικού βιβλίου «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης», Εκδ. iWrite & Πηγή, Οκτώβριος 2014.
www.aftognosia.gr.
info@aftognosia.gr
www.facebook.com/Grigoris Vasileiadis PhD

 

 

 

About Author

Back to top