Ημερίδα και προβολή ταινίας για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πώς μπορούν τα μνημεία μιας χώρας να ενταχθούν στη σύγχρονη κοινωνική πολιτιστική ζωή της; Η ανάγκη προστασίας τους είναι δεδομένη και σήμερα, 18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), διοργανώνονται σε όλον τον κόσμο εκδηλώσεις γι’ αυτόν τον σκοπό.
Γιορτάζοντας αυτή την ημέρα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η προστασία των νεωτέρων ιστορικών οικισμών της Δωδεκανήσου» στο Κατάλυμα της Αγγλίας την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στις 20:00. Η ημερίδα υλοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι:

1) Ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Καρυδάκη, προϊσταμένου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου με θέμα : « Το έργο της ΥΝΜΤΕ για την Προστασία των Νεώτερων Ιστορικών Οικισμών της Δωδεκανήσου»

2) Προβολή της ταινίας «Φωνή Αιγαίου», ελληνικής παραγωγής, του 2004, της καταξιωμένης σκηνοθέτιδας και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Λυδίας Καρρά, διάρκειας 61΄. Η ταινία, η οποία έχει βραβευτεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας για τη φύση στο European Heritage Film Festival το 2005, πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου και την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. «Το Αιγαίο που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, με τις παρθένες ακρογιαλιές, τις κακοτράχαλες πλαγιές και τα χωριά τα σμιλεμένα στα βράχια, αυτό το Αιγαίο εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς… Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς αδόμητες παραλίες. Η ταινία ανιχνεύει τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των σημερινών εξελίξεων. Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων και της οδυνηρής μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο-αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Ξαναγυρνώντας σε ίδιους τόπους διαφορετικές εποχές του χρόνου, εντοπίζονται οι ακραίες αλλαγές στους ρυθμούς ζωής. Σ’ ένα άλλο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. Τα λόγια του Ελύτη, σταθερή αναφορά στον κόσμο των ονείρων. Νέες, δημιουργικές ιδέες προβάλλουν… Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «…το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…».

3) Συζήτηση με τους φορείς και τους πολίτες που θα συντονίσει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

About Author

Back to top