Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου ξαναχτυπάει! Όλα δείχνουν ότι το νέο της βιβλίο θα ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά – κι ότι ο τίτλος του θα γίνει το νέο σλόγκαν, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του πρώτου της best seller “Όχι πια sex, μόνο φίλοι”. Πρωτότυπη και απολαυστική η γραφή της, με τον δικό της ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο, αυτή τη φορά μας θυμίζει εξαίσια ότι… “Οι Ελληνίδες είναι θεές”!
Η παρουσίαση του βιβλίου την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 στη Ρόδο μας έδωσε την ευκαιρία και τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί της.
Ο τίτλος του best seller βιβλίου σας «Όχι πια sex, μόνο φίλοι» έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια σαν έκφραση της νεοελληνικής γλώσσας, το ίδιο και «Η ευτυχία είναι απόφαση»! Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και τώρα;
Αυτό πιστεύω κι εγώ, κυρία Κοβάνη.
Καλοδεχούμενη η διάδοση της ιδέας που εκφράζεται μέσα από τον τίτλο του βιβλίου μου. Συνήθως η φράση υιοθετείται γιατί εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ή γιατί εκφράζει για πρώτη φορά μια ιδέα που δεν έχει αποδοθεί ακόμα με μια φράση. Και όταν η φράση είναι εύκολα απομνημονεύσιμη, η επιτυχία είναι μεγάλη. Αν, όπως λέτε, χρέωνα τους δημοσιογράφους €1 για κάθε αναφορά του τίτλου των βιβλίων μου, όταν δεν κάνουν παράλληλη αναφορά στην πηγή, στο βιβλίο μου… θα είχα γίνει πλούσια!
«Οι Ελληνίδες είναι Θεές», από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη – ενθαρρυντικός και αισιόδοξος τίτλος! Πώς και γιατί τον διαλέξατε;
Δεν τον διάλεξα. Ξεπήδησε αυθόρμητα μέσα από την ψυχή μου. Πριν από πολλά χρόνια διάβασα ένα βιβλίο για τις Γαλλίδες, που έλεγε τα χαρακτηριστικά τους: ότι είναι κομψές, ανεβαίνουν σκάλες αντί να πάρουν το ασανσέρ, τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, ότι έχουν το δικό τους στυλ, χωρίς να ακολουθούν τη μόδα… Τότε, άμεσα, μου δημιουργήθηκε το ερώτημα: καλά οι Γαλλίδες! Και οι Ελληνίδες; αν θέλαμε να βρούμε τα χαρακτηριστικά των Ελληνίδων, ποια θα ήταν αυτά; Αυθόρμητα, λοιπόν, χωρίς καν να το σκεφτώ, αναδύθηκε από μέσα μου η απάντηση: Μα, οι Ελληνίδες είναι θεές! Γιατί εμείς, οι σύγχρονες Ελληνίδες έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις 6 θεές της Μυθολογίας μας. Τα αρχέτυπα της σοφής Αθηνάς, της ερωτικής Αφροδίτης, της νοικοκυράς Εστίας, της αφοσιωμένης μάνας Δήμητρας, της ζηλιάρας Ήρας και της ανεξάρτητης Άρτεμης, κυκλοφορούν και σήμερα γύρω μας. Τα περιγράφω με λεπτομέρεια στο βιβλίο μου.
Πρόκειται για μυθιστόρημα ή για έναν οδηγό… επιβίωσης για τις Ελληνίδες;
Το βιβλίο “Οι Ελληνίδες είναι θεές”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, είναι και μυθιστόρημα (η ιστορία της Αθηνάς και του ελληνοαμερικανού ρεπόρτερ Γκρεγκ που έρχεται στην Ελλάδα για να γυρίσει ένα ντοκυμαντέρ για τις σύγχρονες Ελληνίδες) και αρθρογραφία (αφού με έναν ιδιαίτερο τρόπο παρουσιάζω, μετά από έρευνα, όλα όσα αφορούν εμάς, τις σύγχρονες Ελληνίδες και τον τρόπο ζωής μας) και Μυθολογία (αφού υπενθυμίζω τη βασική ιστορία των 6 θεών της Μυθολογίας μας) και συνταγές παραθέτω (αυτές που κάθε αυθεντική Ελληνίδα χρειάζεται να γνωρίζει) και περιγράφω το πορτραίτο της αυθεντικής, σημερινής Ελληνίδας.
Πιστέψτε με, κυρία Κοβάνη, είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο, με πλούσια θέματα, που αγαπάει τις γυναίκες της Ελλάδας και που, όμοιό του δεν υπάρχει.
Αλήθεια, χρειάζεται τόνωση ηθικού η σύγχρονη Ελληνίδα;
Αυτός είναι ο λόγος που έγραψα το βιβλίο μου. Η Ελληνίδα στο επίκεντρο! Με το σκεπτικό ότι οι θεές της Μυθολογίας μας δεν ήταν τέλειες… συγκέντρωναν μια σειρά από προτερήματα αλλά και πολλές αδυναμίες, επομένως για ποιο λόγο και εμείς να φθειρόμαστε με την ψευδαίσθηση της τελειότητας; ξέρετε, να είμαστε σε όλα τέλειες! Δεν γίνεται αυτό! Πρώτες το έδειξαν με τα χαρακτηριστικά τους οι θεές της Μυθολογίας μας. Οι “τύποι” των 6 γυναικών αυτών, έχουν πλαστεί κατ’ εικόνα και ομοίωση ανθρώπων, όχι το αντίστροφο, που είναι το λογικό. Άρα και εμείς ας μη νιώθουμε ενοχές επειδή δεν είμαστε το τέλειο σώμα, η τέλεια κόρη, η τέλεια μάνα, η τέλεια ερωμένη, η τέλεια οικοδέσποινα, η τέλεια αθλήτρια μαραθωνίου… Ενώ δεν ήταν οι θεές μας!
Είστε συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια και πολύ επιτυχημένη δημιουργός στο χώρο της διαφήμισης. Ποιος ρόλος νιώθετε ότι σας εκφράζει καλύτερα;
Ο κύκλος μου στη διαφήμιση – πιστεύω – ότι έχει ολοκληρωθεί επαγγελματικά. Βέβαια, οι γνώσεις μου στον τομέα επικοινωνίας, δεν χάνονται ποτέ. Τώρα, είμαι συγγραφέας, αρθρογράφος, δημιουργός του site αφιερωμένου σε όσα μας κάνουν ευτυχισμένους www.tsemperlidou.gr και ομιλήτρια. Όλα αυτά με εκφράζουν γιατί έχουν ένα κοινό πυρήνα: τη δημιουργικότητα και την ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό.
Ο Νίκος Δήμου είχε πει ότι η επιτυχημένη πορεία του στον διαφημιστικό χώρο έπαιξε αρνητικό ρόλο στην αποδοχή του σαν συγγραφέα, αν και έγραψε το «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας» και πολλά άλλα βιβλία. Εσείς πιστεύετε ότι η επιτυχία σας στον χώρο της διαφήμισης λειτουργεί υπέρ σας ή εναντίον σας όσον αφορά την ιδιότητα του συγγραφέα;
Δεν προσπάθησα ποτέ να γίνω “αρεστή” σε λογοτεχνικούς κύκλους, ούτε να τους συγκινήσω. Αγαπώ το γράψιμο, την έκφραση μέσω του λόγου, την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους. Γνώμονας της αποδοχής μου – ή όχι – από τους άλλους, είναι το αναγνωστικό κοινό. Αν οι αναγνώστες με διαβάζουν, το θεωρώ τιμή μου και μου αρκεί. Μακάρι να εκτιμούν τη δουλειά μου όλοι, αναγνώστες, εκδότες, λογοτεχνικοί κύκλοι, media… αλλά είναι εφικτό; Εδώ υπάρχουν συγγραφείς που αναγνωρίστηκαν ως κορυφαίοι μετά θάνατον!
Στόχος μου είναι να γράφω βιβλία που συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία. Να μην ψυχαγωγούν απλά. Διαβάζοντας και την τελευταία σελίδα του βιβλίου μου, θα ήθελα ο αναγνώστης να νιώθει ότι έγινε λίγο καλύτερος άνθρωπος, όχι μόνο ότι πέρασε ευχάριστα.
Τα θετικά σχόλια που μου στέλνουν οι αναγνώστες, μου δίνουν μεγάλη ευθύνη να γίνομαι καλύτερη συγγραφέας και, υπόσχομαι, πάντα να τους το γυρίζω πίσω.
Έχετε πάντως ένα δικό σας χαρακτηριστικό στυλ γραφής που είναι άμεσο, ευχάριστο και ιδιαίτερο. Πώς το αναπτύξατε;
Ίσως γιατί ο τρόπος γραφής μου, εκφράζει τον εαυτό μου! Eίμαι άμεση, αποτελεσματική, οι φίλοι μου λένε ότι έχω χιούμορ και αναζητώ πάντα την πρωτοτυπία, τις νέες τάσεις, το καινούριο! Από την εποχή της διαφήμισης πάντοτε είχα τη “μύτη” για να ανακαλύπτω ό,τι καινούριο υπάρχει διεθνώς στις εικαστικές τέχνες, στα βιβλία, στο σινεμά, στη μουσική, στα βίντεο, στα κοινωνικά δίκτυα, στην έκφραση!
Τι συμβουλή θα δίνατε σε μία νεαρή σημερινή Ελληνίδα;
Να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει τα δικά της όνειρα (όχι των άλλων για εκείνη) και να αποβάλει το βάρος που εναποθέτει η κοινωνία στους ώμους της να είναι τέλεια! Όχι, ας μην είναι! Όμως, οποιαδήποτε απόφαση πάρει για τη ζωή της, να αποδεχτεί εκ των προτέρων ότι θα “λουστεί” τις συνέπειες με ευθύνη και χάρη.
Αν κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της μια θεά, εσείς ποια θεά νομίζετε ότι αντιπροσωπεύετε;
Στο βιβλίο μου “Οι Ελληνίδες είναι θεές” γράφω ξεκάθαρα πως κάθε Ελληνίδα έχει υιοθετήσει, δανειστεί, αφομοιώσει ορισμένα χαρακτηριστικά, είτε θετικά είτε αρνητικά, από όλες τις 6 θεές του Ολύμπου. Δεν είμαστε απομίμηση μια θεάς. Έχουμε όλες μας, κληρονομήσει λίγο από όλα τα χαρακτηριστικά! Το ίδιο και εγώ.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δίνετε να διαδώσω τις ιδέες μου, κυρία Κοβάνη.
Ποια είναι η Κατερίνα Τσεμπερλίδου
Συγγραφέας, happiness blogger, inspirational speaker. Δημιουργός του website www.tsemperlidou.gr με θέμα την ευτυχία και τη θετική στάση ζωής. Ομιλήτρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέματα την ευτυχία, την ηγεσία, την επικοινωνία. Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στον χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος. Έχει δημιουργήσει πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες για τις πιο γνωστές μάρκες, υπηρεσίες ή εταιρείες, πολυεθνικές και ελληνικές, καθώς και για κοινωνικούς σκοπούς. Τα σλόγκαν της έχουν γράψει ιστορία και έχει βραβευτεί για τις ιδέες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την ηγεσία της, το δημιουργικό τμήμα της εταιρείας κέρδισε 324 βραβεία. Έχει συγγράψει 11 βιβλία, οι περισσότεροι τίτλοι των οποίων έχουν υιοθετηθεί ως φράσεις της καθομιλουμένης. Το πρώτο της best seller, η συλλογή διηγημάτων ≪ Όχι πια sex, μόνο φίλοι≫ προκάλεσε αίσθηση, ταράζοντας τα νερά στους λογοτεχνικούς κύκλους.
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη