Εξαιρετικά επίκαιρο κρίνεται το βιβλίο του Αγαπητού Ξάνθη με τίτλο «Η Τουριστική ανάπτυξη και τα ηθικά διλήμματά της – Μία εφαρμογή στο νησί των Ιπποτών».
Η Νησιωτικότητα και ο Τουρισμός, στοιχεία που δοκιμάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, είναι στο επίκεντρο του βιβλίου που καταπιάνεται με το ηθικό δίλημμα που αναφύεται μέσα από την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος στο νησί των Ιπποτών και την εξισορρόπηση του μέσα από την οικολογικοποιημένη σκέψη όλων των δρώντων. Το βιβλίο αναδεικνύει την ανάγκη της παιδείας και της καλλιέργειας της ποιότητας στον τουριστικό τομέα ώστε οι επιλογές να έχουν την βέλτιστη απάντηση για την βιώσιμη πορεία του τόπου αναφοράς.
Όπως προκύπτει από το βιβλίο:
Η ζωή είναι γεμάτη από διλήμματα. Είναι επιλογή μας να επιλέξουμε την κατεύθυνση εκείνη που ικανοποιεί την ηθική μας διάσταση για να μπορέσουμε να έχουμε την δική μας αυτοπραγμάτωση. Μάλιστα το στοίχημα της συνύπαρξης και της ευθύνης με τον «άλλο», είναι ένα από τα ενδιαφέροντα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που αναπτύσσεται σ’ ένα άκεντρο σημερινό κόσμο που επιζητά νέες αναφορές για την αναβίωση αξίων και αρχών, οι οποίες έχουν καταρρακωθεί μέσα από το κυνήγι του εφήμερου και της ατομικότητας.
Η επιζητούμενη νέα ουτοπία χρειάζεται μια ισορροπία φύσης και ανθρώπου, αγωγής και οικονομίας, αισθητικής και κατασκευάσματος, τουρισμού και επιχειρηματικότητας. Δεν μπορεί να κυριαρχεί ο πλήρης «οικονομισμός» σε απώθηση τηςκοινωνικής δικαιοσύνης, του πολιτιστικού κεφαλαίου και της επάρκειας του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Είναι η στιγμή να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι δεν είναι οι κυρίαρχοι του ζωικού παιγνίου αλλά αποτελούν μέρος αυτού και της συνεχούς αειφόρου διαπραγμάτευσης.
Κάθε δραστηριότητα πρέπει να προβάλλει την ανάγκη βιωσιμότητας, την αξιοβίωτη τάση αλλά και την αντίληψη της μετάβασης σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με οικολογικές παραμέτρους. Συνεπώς, ζητείται επειγόντως ένα νέο πρότυπο πορείας, φωτισμένο με μια ηθική των αρετών τόσο για τον εαυτό μας όσο για τους συνανθρώπους μας αλλά και για τη μητέρα φύση.
Το ξέφωτο αυτό περνάει μέσα από την παιδεία και τη διαπαιδαγώγηση για τις πράξεις μας μέσα από έναν πολυμαθησιακό, πολυδομικό, πολυεπιστημονικό, οικολογικοποιημένο σχεδιασμό μελλοντικών βημάτων. Ακόμη και στο πεδίο του τουρισμού, η αειφόρος ανάπτυξη οφείλει να βρει αφετηρία σ’ ένα βάθεμα μεταξύ επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας, διανόησης και οικολογίας για την μετατροπή του τουρισμού σε τέχνη του ταξιδιού.
Γιατί ο τουρισμός είναι αγωγός δημιουργίας πολιτισμού και αισθητικής για τον τόπο, και τον κάτοικο για τον φιλοξενούμενο. Είναι η οφειλομένη προσφορά της χώρας μας στην παγκόσμια ποιοτική βιομηχανία της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας.
Το πόνημα, προσπαθεί να συμβάλλει στην προσέγγιση των ηθικών διλημμάτων που αναφύονται μέσα από την τουριστική δραστηριότητα επιχειρώντας να βρει κάποιες απαντήσεις μέσα από την οικολογικοποιημένη σκέψη στο νησί των Ιπποτών, χωρίς να αποφεύγει να δώσει κάποιες λύσεις για το άλλο μοντέλο του τουρισμού στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή.
Ενός τουρισμού που οφείλει να συντρέξει στις ράγες της αειφόρου ανάπτυξη κρατώντας ανοιχτά τα «φώτα» των 5Π=Παιδεία, Πολιτισμό, Περιβάλλον, Ποιότητα και Πολιτική. Ο δρόμος μακρύς και ανηφορικός, αλλά γεμάτος προκλήσεις και επαναστάσεις για το όνειρο γιατί όπως λέει και ο Καζαντζάκης, «η ζωής μας μια αστραπή …μα προλαβαίνουμε»…
Το βιβλίο έχει εκδοθεί από τον Εκδοτικό Οίκο Παπαζήση της σειράς την οποία διευθύνει ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
Γιώργος Σκιαδόπουλος |
Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου |
Γιώργος Περνάρης |
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου |
Νίκος Ζαρίφης |
Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου |
Γιάννης Ματσαμάς |
Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου |
Ανθούλα Τσιώκα |
Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου |