Έκθεση ζωγραφικής, σκίτσου, φωτογραφίας.

Με την έκθεση ζωγραφικής, σκίτσου και φωτογραφίας με θέμα «Το φυσικό περιβάλλoν» συνεχίζεται το 5ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων.

Η έκθεση θα γίνει στον Θόλο Ντεμιγύ και θα διαρκέσει από τις 28/8 έως και 11/9/2021.

Εγκαίνια το Σάββατο 28 Αυγούστου, ώρα 18:00

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Δικαία Γιωργά, Gezim Hyza (Δήμος), Βαρβάρα Μαλτέζου, Φωτεινή Μανουσέλη – Μηναδάκη, Δέσποινα Χατζηχριστοδούλου

ΣΚΙΤΣΟ

Μιχάλης Κουντούρης & Βαγγέλης Παυλίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγιώτης Αυγερινός, Νίκος Κασέρης και η φωτογραφική ομάδα Almas με τους Ζαφέρ Γιαννίκογλου, Κωνσταντίνο Κατζάκη, Δημήτρη Παμπάκα, Τσαμπίκο Παρδαλό και Νίκη Σπάρταλη.

 

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου «Ρόδιοι Ποιητές».

Ώρες λειτουργίας των εκθέσεων καθημερινά: 18:00-23:00

 

Ακολουθεί μουσικό αφιέρωμα στην μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού

Έναρξη 19:30

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Πούλος( μπουζούκι), Κώστας Τσέκκας (μπουζούκι), Γιάννης Γιακουμάκης (κλασική κιθάρα), Γιώργος Κούτρος (κιθάρα)

Τραγουδούν: Μαρία Καζούλλη, Ευγενία Κούτρου, Ματίνα Μάστορα, Νικολίνα Τσακίρη, Φωτεινή Τσακίρη.

 

Οι καλλιτέχνες

 

Ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης ήταν ιδιαίτερα γνωστός από τη συνεργασία του με το “ΒΗΜΑ” και άλλες αθηναϊκές εφημερίδες. Έφυγε από τη ζωή το 2018.

Στο αυτοβιογραφικό σημείωμα που υπάρχει στο προσωπικό του μπλογκ οι βασικοί σταθμοί της ζωής του Βαγγέλη Παυλίδη περιγράφονται ως εξής:

«Το ταλέντο του στην “ιχνογραφίαν”, που τόσο νωρίς έγινε φανερό -σε άμεσο συνδιασμό με τις άλλες ιδιότητες της προσωπικότητάς του- του επεφύλαξε όχι μόνο επαίνους αλλά και μπόλικες σφαλιάρες. Μέχρι σήμερα η ιστορία δεν έχει καταγράψει δάσκαλο που του αρέσει να τον γελοιογραφούν οι μαθητές του, σε μαυροπίνακα ή χαρτί.

Ήταν όμως τα ίδια αυτά χαραχτηριστικά που αργότερα ώθησαν τον Ευάγγελο Παυλίδη να γίνει ο σκιτσογράφος Bαγγέλης Παυλίδης. Να υπηρετήσει δηλαδή την πιο ασεβή και αυθάδη απο τις τέχνες, που στο στόχαστρό της έχει πάντα την εξουσία – την κάθε εξουσία.

Το 1971, στην καρδιά της Χουντικής κυριαρχίας, έχοντας βρεί στην πολιτική τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούσαν τις ημέρες του χιπισμού, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σκιτσογράφου απο την αθλητική OΜΑΔΑ και, αμέσως μετά, απο ΤO ΒΗΜΑ.

Aπό τότε, έχει συνεργαστεί με την EΛEYΘEPOTYΠIA, τις 24 ΩPEΣ, και από το 1989 μεχρι το 2010 πάλι με TO BHMA. Συνεργάστηκε ακόμα και με τον TAXYΔPOMO, τη ΘEΣΣAΛONIKH, τις 24ΩΡΕΣ και την EΞOPMHΣH.

Aπό το 1983 στράφηκε και προς την εικονογράφηση παιδικών, κυρίως βιβλίων. Σε συνεργασία με τον τότε τετραετή γιο του Σάββα, έγραψε και εικονογράφησε τις “Ιστορίες του Φάρου”, το 1987. Το 1999 εκδόθηκε το βιβλίο του “Ρόδος 1309-1522, μια Ιστορία”. Έχουν εκδοθεί τέσσερα άλμπουμ με σκίτσα του.

Aτομικά έχει εκθέσει στο Όσλο το 1978, στο Kαλλιτεχνικό Πνευματικό Kέντρο “ΩPA” στην Αθήνα το 1987, στο Μουσείο των Iπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη στο Λονδίνο το 1999, στην Rosas της Ισπανίας το 2000, στo Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Pόδο το 2012 και σε διάφορες πόλεις της Eλλάδας.

Tο 1976, σε σχετική έρευνα του Μουσείου του Xιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, στην οποία πήραν μέρος 846 σκιτσογράφοι καθώς και εφημερίδες από 78 χώρες, αναδείχτηκε ανάμεσα στους “100 καλύτερους σύγχρονους σκιτσογράφους”. Tο 1990 επιλέχτηκε, μαζί με άλλους 49 σκιτσογράφους, για την έκθεση “KARIKATUR-EUROPAISCHE KUNSTLER DER GEGENWART”, στο Mουσείο WILHELM BUSCH, του Aνόβερου.

Προσκαλεσμένος τιμητικά εξέθεσε εκτός συναγωνισμού, το 1987 στην 8η Mπιενάλε του Gabrovo, το 1992 στο St. Esteve της Γαλλίας και το 1994 στο Ruthdrum της Iρλανδίας, το 2008 στην έκθεση “Η Ανατολή συναντά τη Δύση” στο Gabrovo και το 2010 στη Λισαβόνα. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στα Σκόπια, το 1983, στην Kων/πολη, το 1993 και στη Ρόδο το 2002, 2004, 2006. Ήταν Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στην έκθεση “TV και Πολιτισμός”, Αθήνα 2008.

Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο του Xιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, στην Πινακοθήκη SAMLUNG KARIKATUREN στο Basel, της Eλβετίας, στο Mουσείο WILHELM BUSCH του Aνόβερου, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και σε ιδιωτικές συλλογές.

Tο 1994 αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα για την εικονογράφηση της Διεθνούς Eπιτροπής Bιβλίων για τη Nεότητα (ΙBBY), και βραβεύθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Το 2002, το βιβλίο του “Ρόδος 1309-1522, μια Ιστορία”τιμήθηκε απο το CICOP -το Διεθνές Κέντρο για τη Διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

To 2010, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, η διεθνής Έκθεση Κόμικ και Γελοιογραφίας Amadora της Λισαβόνας τον τίμησε ως “εκπρόσωπο της αρχαιότερης Δημοκρατίας στον κόσμο”.

Το 2012, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου τον τίμησε “για την διεθνή καλλιτεχνική του προσφορά”.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, μέλος της ΕΣΗΕΑ, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Γελοιογράφων (FECO)»

 

Ο Μιχάλης Κουντούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Από το 1985 είναι πολιτικός γελοιογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας και σε περιοδικά. Σήμερα δημοσιεύει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Συνεργάζεται με τα διεθνή πρακτορεία Courrier International και Cagle cartoons. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Τουρκία, Ιράν κλπ. Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εικονογράφηση βιβλίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί με δύο βραβεία εικονογράφησης παιδικού βιβλίου. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών από το 1993, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και μέλος της Ένωσης «Cartooning for Peace».

 

Ο Νίκος Κασέρης άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία στις αρχές του 1970. Αργότερα, το 1980 άρχισε να εξασκεί και επαγγελματικά την αγάπη του για τη φωτογραφία, αφού παραιτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις του ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μία σχέση που αργότερα θα άλλαζε τη ζωή του. Το απλό ενδιαφέρον εξελίχθηκε και μετατράπηκε σε πάθος για την προώθηση αυτού του μοναδικού μνημείου. Χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία σαν ένα μέσον επικοινωνίας, ο Νίκος Κασέρης εξέφρασε τη βαθιά του αγάπη καθώς και τους προβληματισμούς του για την πατρίδα του.

Σαν φωτογράφος ειδικεύτηκε στη φωτογραφία τουρισμού, αρχαιολογικών μνημείων και διαφήμισης. Η δουλειά του εκτέθηκε σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Ρωσία και τις Η.Π.Α. Το 1990 ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία «Rodos Image» την οποία μετονόμασε το 2005 σε «Kasseris Publications». Μέχρι στιγμής έχει εκδώσει 10 βιβλία με δική του δουλειά καθώς και πολλά άλλα έργα καλλιτεχνών, μερικά από τα οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν best-seller.

 

Η ομάδα Almas της Ρόδου είναι μια ομάδα που δραστηριοποιείται από το 2013 με μοναδικό σκοπό την ενασχόληση με την τέχνη της φωτογραφίας και την εξέλιξή συγκεκριμένων project, μέσα από εβδομαδιαία μαθήματα-συναντήσεις και πρακτική εξάσκηση.

Το αποτέλεσμα της πρώτης τους δουλειάς ήρθε στο φως τον Οκτώβριο του 2015, σε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «15 +1» που παρουσιάστηκε στον Προμαχώνα του Αγ. Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ακολούθησαν και άλλες δράσεις της ομάδας αλλά και δύο ακόμη φωτογραφικές εκθέσεις οι οποίες είχαν την τύχη να ταξιδέψουν και στην Αθήνα. Η «Απουσία» το 2017 και ο «Εαυτός» το 2019.

Η ονομασία της ομάδας προέρχεται από την Ισπανική λέξη Almas που σημαίνει ψυχές. Η έννοια της ψυχής για τον Πλάτωνα συνδέεται άμεσα με τη θεωρία του «περί των ιδεών». Η ψυχή είναι η αρχή της γνώσης και της ύπαρξης, της νόησης και της βούλησης. Η ίδια η ψυχή, ανεξάρτητα, λογίζεται, πράττει, γνωρίζει την ιδέα και εναρμονίζεται με αυτήν. Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες ονομάζονταν «ψυχές», καθώς πιστευόταν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών.

Ψυχή άϋλη, άπιαστη, απροσδιόριστη, αλλά ταυτόχρονα τόσο δυνατή, καθοριστική. Μας παρακινεί, μας κινητοποιεί και μας ορίζει. Περιπλανιέται, ψάχνει για ηρεμία, ανάταση, έμπνευση, συντροφικότητα. Βρίσκεται μέσα στην τέχνη μιας και η δημιουργία είναι τρόπος έκφρασης για την ψυχή και επικοινωνίας με την ψυχή του καλλιτέχνη και του θεατή. Τέχνη και ψυχή – ψυχή και τέχνη. Δύο λέξεις για έννοιες απροσδιόριστες και αφηρημένες με πολύ συγκεκριμένο όμως αποτέλεσμα και επίδραση στη ζωή μας και στις ιδέες μας.

 

Η Βαρβάρα Μαλτέζου γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι αριστούχος απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας στην κατεύθυνση της ζωγραφικής με επιβλέπων καθηγητή τον Δημήτρη Σακελλίων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την Ιστορία της Τέχνης, τη Φιλοσοφία και την Art Therapy. Η δουλειά της περιλαμβάνει ζωγραφική και εγκαταστάσεις. Δραστηριοποιείται στον χώρο της Εκπαίδευσης με αντικείμενο τη Διδακτική της Τέχνης και τη διοργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων στο πλαίσιο των οποίων έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Ρόδου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου και το Μουσείο “Βάσω Κατράκη” στο Αιτωλικό. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη δημιουργία κοσμήματος εμπνευσμένου από την Ελληνική παράδοση με σύγχρονη εικαστική προσέγγιση.

 

Η Δικαία Γιωργά είναι απόφοιτος Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου με ειδικότητα «Διακοσμήτρια Εσωτερικών Χώρων». Έχει κάνει σπουδές Προσχολικής αγωγής, δημιουργίας και έκφρασης σε δημόσια σχολή (ΙΕΚ) στην Ρόδο, σπουδές Διακοσμητικής σε δημόσια σχολή στην Ρόδο (ΙΕΚ) «Τεχνικός διακόσμησης εσωτερικών χώρων» και σπουδές ελευθέρου σχεδίου και χρωματολογίας στην Αθήνα.

Έχει παρουσιάσει έργα της σε δύο ατομικές εκθέσεις στη Ρόδο κι έχει συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση του Συλλόγου Εικαστικών Δωδεκανήσου».

Το 2020 έκανε εθελοντική διαδικτυακή συνεργασία με παιδιά 11 εως 14 ετών με θέμα «Παιδιά και κορωνοϊός-Εξωτερίκευση του εσωτερικού μας κόσμου μέσω της δημιουργίας». Συμμετείχε με έργο της στον παγκόσμιο οργανισμό UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού με θέμα «Mask Art, Creativity under lockdown – artists against covid-19».

Η ίδια λέει: “Ζωγραφίζω και σχεδιάζω από παιδί. Είμαι ερασιτέχνης ζωγράφος και δημιουργώ συστηματικά τα τελευταία 5 χρόνια. Δουλεύω με διάφορα υλικά όπως μελάνια, ανεξίτηλα πενάκια, κάρβουνο, ακρυλικά, ακουαρέλες ,ξηρά και λαδο παστέλ κυρίως σε χαρτί όπως για παράδειγμα schoeller, αλλά και σε καμβά.

Το κεντρικό θέμα μου είναι συνήθως οι ίδιοι οι  άνθρωποι με τα συναισθήματα τους, με τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους… όπως επίσης η ίδια η ζωή”.

 

Η Δέσποινα Χατζηχριστοδούλου (Joey) είναι μια νέα Ελληνίδα καλλιτέχνης με καταγωγή από τη Ρόδο. Φοίτησε στη Φιλοσοφική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια στο εργαστήρι εφαρμοσμένων τεχνών Γιάννη Χαλαμπαλάκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως η ίδια αναφέρει η ζωγραφική υπήρχε πάντα σαν ένα γαλήνιο ξέσπασμα της, ενώ μεγαλώνοντας εξελίχθηκε σε μια αναγκαία σχέση. Η επιρροή της από τον καθηγητή της Γ. Χαλαμπαλάκη την έστρεψε προς τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό μέσα από τον οποίο εκφράζεται σε όλα της τα έργα. Η θεματολογία των έργων της είναι πάντα ανθρωποκεντρική τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, την οποία τείνει να εκφράζει μέσα από τις γραμμές και τα χρώματα. Στο ιστορικό της έχει τρεις ατομικές εκθέσεις σε Ηράκλειο και Ρόδο και σύντομα θα παρουσιάσει την νέα της δουλειά που δημιούργησε κατά την διάρκεια της καραντίνας.

 

Ο Gezim Hysa (Δήμος) γεννήθηκε στο Belsh, Elbasan, στην Αλβανία τον Μάρτιο του 1970. Το ψευδώνυμο Δήμος έχει παρόμοια ιστορία σαν του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, El Greco, που όταν πήγε στη Ισπανία ήταν δύσκολο να τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα, αλλά εκείνος πάντα υπέγραφε Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καλών Τεχνών Ζωγραφικής στο Elbasan 1984-88. Από το 1991 μέχρι τώρα εργάζεται και ζει στην Ελλάδα και τα τελευταία 20 χρόνια στη Ρόδο. Συμμετείχε δύο φορές σε ομαδική έκθεση με άλλους καλλιτέχνες στα Τίρανα και  αρκετά από τα πορτρέτα του βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Η Φωτεινή Μηναδάκη γεννήθηκε στη Ρόδο και κατάγεται από την Κρήτη. Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Δωδεκανήσου κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις του συλλόγου. Φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

 

Μήνυμα του Μάνου Αναστασιάδη, επιμελητή της έκθεσης:

“Εκ μέρους του 5ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων 2021 έχω να δηλώσω ότι το Φεστιβάλ αυτό έχει ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών μας ως μια αξιόλογη δράση με συγκρότηση και όραμα στο χώρο των τεχνών της περιοχής του Νότιου Αιγαίου.

Η προσφορά του μέχρι τώρα αναγνωρίστηκε γενικότερα, καθώς διέπεται από ανοιχτό πνεύμα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προσφοράς και δημιουργίας ανθρώπων που αγαπούν και υπηρετούν την τέχνη, άλλοι επαγγελματικά και άλλοι με μια ελεύθερη αγαπητική σχέση που γεμίζει τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο αυτό πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες και δημιουργοί της περιοχής μας και άλλοι νεότεροι λιγότερο γνωστοί ή πρωτοπαρουσιαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το τοπικό και το διεθνές κοινό και αυτό σηματοδοτεί τη σημασία της προσφοράς του.

Θεωρήσαμε ότι κατά την περίοδο της Πανδημίας θα πρέπει, με αναγκαίες προσαρμογές, να συνεχίσουμε αυτή μας τη δράση, ώστε να δώσουμε το μήνυμα της αγωνιστικότητας και της ελπίδας σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που περνάμε. Γι’ αυτό το λόγο το 5ο Φεστιβάλ έχει λιγότερες εκδηλώσεις, πολύ αξιόλογες ωστόσο από πλευράς ποιότητας και έκφρασης”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

About Author

Back to top