Ο Νίκος Παντελίδης πρωταγωνιστεί στην ταινία του Κωνσταντίνου Στραγαλινού “THE BIG FATHER” η οποία βγήκε από τις 9/5 στους κινηματογράφους από τη New Star. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 10/5 στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema παρουσία του σκηνοθέτη & των συντελεστών.
Η ταινία είναι ένα κοινωνικό δράμα που αφηγείται με μαύρο χιούμορ και άφθονο σασπένς την περιπέτεια ενός οικογενειάρχη, ο οποίος στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τις τράπεζες, καταλήγει να μετατρέψει την ζωή του σε reality show.
Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, συνεργατική ταινία για την οποία οι συντελεστές, επαγγελματίες του χώρου, πιστεύοντας στο όραμα του Κωνσταντίνου Στραγαλινού, προχώρησαν στη συμμετοχή τους με στόχο τη δημιουργία της.
Με αυτή την αφορμή, συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με τον ηθοποιό Νίκο Παντελίδη.
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη
Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην ταινία “THE BIG FATHER”;
Με τον Κωνσταντίνο είχαμε γνωριστεί στα γυρίσματα της ταινίας “Εξορία” του Βασίλη Μαζωμένου. Τότε μου είχε μιλήσει για την επιθυμία του να δουλέψουμε μαζί. Δεν μου είχε αναφέρει κάτι άλλο.
Όταν λοιπόν, μέσα στον κορωνοϊό, την εποχή δηλαδή που ήμασταν κλεισμένοι στο σπίτι μας, σε μια στασιμότητα, είχα διαβάσει μια ανάρτησή του ότι ξεκινάει η παραγωγή της ταινίας, άμεσα επικοινώνησα μαζί του λέγοντάς του ότι ασφαλώς θα δουλέψουμε μαζί! Χάρηκε και χάρηκα! Μου έστειλε το σενάριο και ξεκινήσαμε.
Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεστε;
Ο Άγγελος, ένας πατέρας τριών παιδιών που έχει απομακρυνθεί από αυτά αλλά και από τη γυναίκα του, κουρασμένος από τη μονότονη δουλειά του, παραιτείται και αποφασίζει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα… να γυρίσει μια ταινία!
Παίρνει προέγκριση αλλά προκηρύσσονται εκλογές και όλα ανατρέπονται. Παράλληλα η τράπεζα διεκδικεί το σπίτι του… Προσπαθεί να συνεργαστεί με έναν παραγωγό αλλά αυτό είναι αδύνατον.
Η πραγματικότητα για τον Άγγελο είναι σκληρή και τότε αποφασίζει να ακολουθήσει μια αδιανόητη ιδέα. Κλείνει την οικογένειά του σε ένα υπόγειο και πουλάει τις εικόνες στο διαδίκτυο…
Ποια είναι η ατμόσφαιρα της ταινίας;
Η ταινία είναι μια ρεαλιστική καταγραφή της πραγματικότητας με άφθονο μαύρο χιούμορ.
Πόσο κοντά βρίσκονται η τραγωδία με την κωμωδία στην καθημερινότητα;
Θα σας πω κάτι που έχω διαβάσει. Ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε πει ότι η ζωή είναι μια τραγωδία σε κοντινό πλάνο και μια κωμωδία σε μακρινό πλάνο.
Εάν καθίσετε πίσω και παρατηρήσετε μια κατάσταση γίνεται αυτόματα πιο αστεία. Η θέση δηλαδή του παρατηρητή καθορίζει την απάντηση.
Πώς φτάνει ο άνθρωπος στο σημείο να παίρνει ακραίες αποφάσεις;
Θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές μιλάμε απότομα σε κάποιον που δεν μας έφταιξε σε τίποτα και αργότερα να συνειδητοποιούμε ότι συμπεριφερθήκαμε άσχημα επειδή ήμασταν φορτισμένοι από τη δουλειά μας. Αυτό είναι απλό και λύνεται με μια “συγγνώμη”.
Η πίεση όμως που εισπράττουμε στην καθημερινότητά μας, η ακρίβεια για παράδειγμα είναι μια μορφή βίας που επηρεάζει το πορτοφόλι και την διάθεσή μας… αλλά και τόσα άλλα που συμβαίνουν γύρω μας, συσσωρεύονται μέσα μας με απρόβλεπτες συνέπειες για εμάς και τους γύρω μας.
Είχατε κοινά σημεία με τον άνθρωπο που υποδύεστε στην ταινία;
Όλοι έχουμε κοινά σημεία με τον Άγγελο Δαράκο, όμως η επιλογή είναι απόρροια της ηθικής και της ψυχραιμίας μας.
Τι σημαίνει για εσάς η τέχνη;
Η τέχνη δείχνει. Η τέχνη επισημαίνει κάποιο πρόβλημα. Παλιότερα πίστευα ότι η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πλέον συνειδητά υποστηρίζω ότι μόνο οι πρωινές εκπομπές έχουν αυτήν τη δύναμη.
Ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία;
Ο καλλιτέχνης σήμερα είναι ο διασκεδαστής. Είναι αυτός που θα διασκεδάσει τον θεατή ο οποίος έχει ανάγκη να διασκορπίσει, να ξεχάσει τα προβλήματά του. Είναι σχέση καθαρά εμπορική.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Ο Νίκος Παντελίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γραφιστική στο ΤΕΙ Αθήνας και Υποκριτική στο Θεατρικό Εργαστήρι του Άκη Δαβή (1995 – 1999). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής με τον Γ. Μαργαρίτη και την Ε. Σκότη.
Ενδεικτικά στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Π. Καϊτατζή, Η. Κουντή, Μ. Λ. Παπαδοπούλου, Ο. Ποζέλη, Θ. Εσπίριτου, Ν. Διαμαντή, Ζ. Χαϊτίδη, Δ. Καντιώτη, Μ. Παλίλη, Ρ. Πατεράκη, Δ. Ρούσου, Α. Ρεμούνδο, Κ. Μάρκελλο, Λ. Παπαδόπουλο.
Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Α. Αγγελίδη (Κλέφτης ή πραγματικότητα), Σ. Τσαρουχά (Οι γενναίοι της Σαμοθράκης, Αθανάσιος Χριστόπουλος Ένας λησμονημένος ποιητής, Carousel), Κ. Γιάνναρη (Όμηρος), Β. Μαζωμένο (Γραμμές, Εξορία, Καθαρτήριο), Α. Μορφονιό (Τζαμάικα), Κ. Στραγαλινό (The BigFather), καθώς επίσης έχει παίξει σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους.
Στην τηλεόραση έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Μ. Μανουσάκη, Σ. Τσαρούχα, Ρ. Εσκενάζυ, Α. Μορφονιό, Δ. Πλατανιά, Β. Αντωνιάδη. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. (2012-2014).