ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΩΝ ΡΟΔΟΥ «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ»
«ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ – ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΝΩΣΟ»
Μια παράσταση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου
Άλλη μια παράσταση από την Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» δόθηκε, με την στήριξη του ΔΟΠΑΡ, στις 26/05/2024 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου, με το έργο του Στέλιου Βισκαδουράκη «ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ, ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΝΩΣΟ». Το κοινό δίκαια αγκάλιασε κι αυτή την παράσταση που άφησε το αποτύπωμα της στα θεατρικά δρώμενα του νησιού μας.
Το έργο αναφέρεται στον ξεριζωμό του γένους από την Μικρά Ασία, την προσφυγιά μετά την Μικρασιατική καταστροφή, τον ανθρώπινο πόνο, τις μεγάλες απώλειες, τον πατριωτισμό των ξεριζωμένων και των Κρητικών, την καρτερικότητα, την προσμονή, τον ανθρωπισμό, την ελπίδα.
Με λιτούς διαλόγους οι ηθοποιοί κατάφεραν να περάσουν τα βαθιά νοήματα στο καθηλωμένο κοινό, να το κάνουν να σκεφτεί και να αισθανθεί βαθιά συγκίνηση.
Περισσότεροι από 1.500.000 Έλληνες υποχρεώθηκαν να ξεριζωθούν από τις Ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και να εγκατασταθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Ξένοι στην ίδια τους την πατρίδα. Κάθε οικογένεια πέρα από το πόνο της απώλειας των δικών τους ανθρώπων, βίωσε την φτώχια και την ανέχεια. Για ένα αιώνα, οι πρόσφυγες, από γενιά σε γενιά, κρατούν βαθιά μέσα τους τις αναμνήσεις της «χαμένης πατρίδας» και των ανθρώπων που έχασαν.
Οι αγνοί νησιώτες και οι Κρητικοί συναισθάνθηκαν τον πόνο και τα δεινά των προσφύγων και αφομοίωσαν τον πληθυσμό στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, από τότε μέχρι σήμερα, πρόσφεραν πολλά στην ανοικοδόμηση και την ευημερία της πατρίδας μας. Ακολούθησε ένας ταραγμένος αιώνας, από τον ξεριζωμό τους. Πόλεμοι, εθνικές περιπέτειες, συνεχείς μεταπτώσεις, μέχρι τη τελική δικαίωση.
Η θεατρική μεταφορά από τον Γιάννη Νιωτάκη ήταν υποδειγματική και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του έργου και τις δυνατότητες της θεατρικής ομάδας. Προσεγμένα κατανεμήθηκαν οι ρόλοι στα μέλη της ομάδας, δημιουργώντας τους χαρακτήρες του έργου, με συνέπεια το κοινό γρήγορα να ταυτιστεί μαζί τους.
Η σκηνοθεσία του θρυλικού Γιάννη Φλώρου, που για δεκαετίες προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του, ήταν πάρα πολύ καλή.
Η επιμέλεια των σκηνικών έγινε από τον Σταμάτη Κούρο, η επιλογή της μουσικής, η επιμέλεια, η εγγραφή και η μίξη ήχου από τον, πανταχού παρόντα, πρόεδρο του Συλλόγου Εμμανουήλ Σλιβάκη, οι φωτισμοί από την Δέσποινα Διάκουλα και η θεατρική μεταφορά από τον ανεξάντλητο Γιάννη Νιωτάκη.
Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι ηθοποιοί κατά σειρά εμφάνισης:
Ο Νίκος Κουρουπάκης στο ρόλο του Μικρασιάτη Δημήτρη Τσίχλα, η Μαρία Παπαδάκη στο ρόλο της Φωτεινής, γυναίκας του Δημήτρη Τσίχλα, η Φρόσω Κουβίδη στο ρόλο της προσφυγοπούλας Άννας, ο Γιάννης Νιωτάκης στο ρόλο του Κρητικού Μανώλη, η Χρύσα Αλεξάκη στο ρόλο της Βασιλικής, ως γυναίκα του Μανώλη, ο Βαγγέλης Κορακάκης στο ρόλο του πρόσφυγα Ασημάκη, η Κωστούλα Κριτσωτάκη στο ρόλο της προσφυγοπούλας Ευσεβίας, ο Νικηφόρος Στρατήγης στο ρόλο του πρόσφυγα Κοσμά και ο Μανώλης Τσιρακάκης στο ρόλο του Κρητικού Φωτεινού.
Όλοι οι ηθοποιοί ήταν άψογοι και δικαιώνουν την φήμη της βραβευμένης Θεατρικής Ομάδας, που ξεχωρίζει για την επιλογή των έργων, την αφοσίωσή της στην παράδοση και τον πολιτισμό της Μεγαλονήσου Κρήτης.
Τα γλωσσικά ιδιώματα, η επιλογή των έργων με άρωμα Κρήτης, πατριωτικό συναίσθημα και η ικανότητα που απέκτησαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας δημιουργούν ένα κράμα αγνότητας και αμεσότητας. Η επικοινωνία με το κοινό και η μεταφορά των μηνυμάτων και των συναισθημάτων είναι το τελικό αποτέλεσμα που δικαιώνει τις επιλογές των εμπνευστών κάθε δράσης της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου.
Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Κάσου και ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του αδελφοποιημένου Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου «Ο Χαδιώτης».
Οι Κασιώτες μαζί με τις ευχαριστίες και την αγάπη τους στέλνουν από την Κάσο στ’ αδέρφια τους ανοικτή πρόσκληση στη Θεατρική Ομάδα να δώσει μια παράσταση στη Κάσο, το νησί με Μινωικές καταβολές και κοινή συμπόρευση.
Σημειώνουμε ότι η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου, μαζί με την Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Βρυκούς» και την Αδελφότητα Κασιωτών Ρόδου «Χαδιώτης» θα συνδιοργανώσουν την κεντρική εκδήλωση – αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου, που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Ρόδου, το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 8 μ.μ.
Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος παραδοσιακά μουσικά σχήματα της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης. Θα λάβουν μέρος: Η Φιλαρμονική Ορχήστρα των Καλυθιών, οι μουσικοί: Δημήτρης, Σάββας και Θεοδόσης Περσελής, Μιχάλης Κωστάκης, Γιάννης Μάλτας, Παναγιώτης Ζαμπετούλας, το μουσικό σχήμα του Γιώργου Παραγυιού και οι χορευτικές ομάδες των τριών Συλλόγων.
Ολόκαρδα ευχαριστούμε την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου, τα μέλη του Δ.Σ. και ολόκληρη την αδελφοποιημένη παροικία των Κρητών της Ρόδου, για τη θεατρική παράσταση και την γενικότερη προσφορά σας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Με βαθιά εκτίμηση