ΜΑΡΙΑ ΛΑΔΟΜΜΑΤΟΥ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Μαρία Λαδόμματου, καλλιτέχνης ευαισθητοποιημένη ως προς το επείγον παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, εκφράζει τον προβληματισμό και την αγωνία της μέσα από τα έργα της.

Η καταξιωμένη ζωγράφος από την Κύπρο πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα της συλλογή, “Fast Forward to the Future” , “Γρήγορη Mετάβαση στο Mέλλον” στο Κατάλυμα της Γαλλίας στην Ρόδο. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 27 Ιουλίου  2024 και υπόσχεται να είναι μια στοχαστική εξερεύνηση αυτού του κρίσιμου θέματος.

Η εντυπωσιακή αυτή έκθεση έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 2 Φεβρουαρίου 2024 και επαναλαμβάνεται στην Ρόδο με την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Κατάλυμα της Γαλλίας.

Η κλιματική κρίση, που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, αποτελεί αντικείμενο βαθιάς ανησυχίας σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, όπως η επιστήμη, η περιβαλλοντική προστασία, η τεχνολογία, η βιολογία και η τέχνη. Η συλλογή “Fast Forward to the Future”, “Γρήγορη Mετάβαση στο Mέλλον” της Μαρίας Λαδόμματου αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το επείγον της τρέχουσας περιβαλλοντικής κατάστασης και τις συναφείς προκλήσεις.

Μέσα από μια σειρά ισχυρών ζωγραφικών έργων, η Λαδόμματου αποτυπώνει τις ταχείες μεταμορφώσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον μας και τις παρούσες και μελλοντικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Η συλλογή αντανακλά την απροετοιμασία ή την απροθυμία της ανθρωπότητας να υιοθετήσει “πιο πράσινες” λύσεις που μπορούν να αντιστρέψουν την τρέχουσα πορεία.

Οι σκηνές που απεικονίζονται στους πίνακες της Λαδόμματου είναι δραματικές, με σκοπό να αιχμαλωτίσουν άμεσα την προσοχή του θεατή. Με δεξιοτεχνία, η καλλιτέχνις διαστρώνει διαφορετικούς χρόνους στον ίδιο χώρο, εναλλάσσοντας το παρόν και το μέλλον, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση.

Η συναισθηματική επίδραση των έργων καλεί τους θεατές να στοχαστούν για τις συνέπειες της ανευθυνότητας της ανθρωπότητας προς το περιβάλλον.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στις 20:00. Oμιλητής θα είναι ο Σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λουιζιδης ο οποίος θα μοιραστεί τις απόψεις του για την διασταύρωση της τέχνης, της πολιτικής και της περιβαλλοντικής ευθύνης, τονίζοντας τη σημασία της χρήσης της τέχνης ως μέσου έμπνευσης για θετικές αλλαγές.

Η “Fast Forward to the Future”, “Γρήγορη Mετάβαση στο Mέλλον” δεν είναι απλώς μια έκθεση· είναι μια πρόσκληση για δράση προς άτομα και πολιτικούς φορείς να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

Οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία στα εγκαίνια να συναντήσουν την καλλιτέχνιδα.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Photo Nicholas Mann

Από πότε και πώς μπήκε η ζωγραφική στη ζωή σας; 

Η ζωγραφική μπήκε στη ζωή μου από πολύ νεαρή ηλικία. Θυμάμαι τον εαυτό μου να εκφράζεται μέσα από τα χρώματα και τα σχήματα, ακόμα και όταν ήμουν παιδί. Σταδιακά, αυτή η αγάπη εξελίχθηκε σε μια βαθύτερη ενασχόληση και τελικά σε επαγγελματική πορεία, καθώς συνειδητοποίησα ότι η τέχνη ήταν ο τρόπος μου να επικοινωνήσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου για τον κόσμο γύρω μας.

Γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης; 

Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης είναι συνδυασμός των δύο. Κάποιος μπορεί να γεννηθεί με ένα φυσικό ταλέντο ή μια έντονη κλίση προς την τέχνη, αλλά είναι η αφοσίωση, η συνεχής εκπαίδευση και η εμπειρία που τελικά διαμορφώνουν έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη. Η τέχνη απαιτεί πάθος, πειραματισμό και συνεχή εξέλιξη.

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό, το σχέδιο ή το χρώμα; 

Και τα δύο είναι εξαιρετικά σημαντικά και αλληλοσυμπληρώνονται. Το σχέδιο αποτελεί τη δομή, τη βάση πάνω στην οποία χτίζεται το έργο, ενώ το χρώμα φέρνει ζωή και συναίσθημα, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα και τη διάθεση του πίνακα. Χωρίς το ένα, το άλλο δεν μπορεί να επιτύχει τον πλήρη αντίκτυπό του.

Πώς προέκυψε η έκθεσή σας στο Κατάλυμα της Γαλλίας; 

Μετά την επιτυχία της έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ένιωσα την ανάγκη να φέρω αυτό το μήνυμα και στην Ελλάδα.

Η συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η επιλογή του Καταλύματος της Γαλλίας στη Ρόδο, που είναι ένας χώρος με ιστορική και πολιτιστική αξία, ήρθε φυσικά. Ήταν η ιδανική τοποθεσία για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την κλιματική κρίση.

Πότε και με ποια διάθεση δημιουργήθηκαν τα έργα που θα δούμε; 

Τα έργα της συλλογής “Fast Forward” δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία, με έντονο συναίσθημα και προβληματισμό για την κλιματική κρίση.

Ήθελα να αποτυπώσω τις ραγδαίες αλλαγές που βιώνει ο πλανήτης μας, αλλά και να προκαλέσω τους θεατές να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών μας. Ήταν μια διαδικασία γεμάτη ένταση και αγωνία, αλλά και μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για αλλαγή.

Ένας ζωγράφος βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από τους άλλους; 

Ναι, πιστεύω πως ένας ζωγράφος έχει την ικανότητα να παρατηρεί λεπτομέρειες που συχνά περνούν απαρατήρητες.

Έχουμε την τάση να βλέπουμε την ομορφιά και την αρμονία σε απλά καθημερινά πράγματα και να τα μετατρέπουμε σε κάτι εξαιρετικό μέσα από την τέχνη μας. Επιπλέον, η δημιουργική διαδικασία μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράζουμε συναισθήματα και σκέψεις με τρόπο που να αγγίζει και να εμπνέει άλλους.

 

About Author

Back to top