ΑΡΗΣ ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ, ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας του με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, παρουσιάζει το νέο ρεσιτάλ “Μεγάλοι συνθέτες «συναντούν» τον Johann Sebastian Bach” την Πέμπτη 8 Μάϊου 2025, αφιερωμένο σε μεταγραφές για πιάνο μεγάλων συνθετών με επίκεντρο τον J. S. Bach.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του J. S. Bach, όπως την διάσημη τοκάτα και φούγκα σε ρε ελάσσονα (για εκλ. Όργανο) σε  μεταγραφή του F. Busoni, την Αγγλική σουίτα Νο. 2, χορικά και καντάτες σε μεταγραφή για πιάνο από τον W. Kempff και του A Siloti.

Επίσης ο πιανίστας θα ερμηνεύσει lieder του Fr. Schubert, καθώς και τον «Θάνατο της Ιζόλδης» από την όπερα «Τριστάνος & Ιζόλδη» του R. Wagner σε μεταγραφή για πιάνο του Fr. Liszt. 

Με αυτή την ευκαιρία τον συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί του.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Το νέο σας ρεσιτάλ στρέφεται κυρίως γύρω από τον Μπαχ, με τον οποίον θα συναντηθούν επίσης ο Σούμπερτ και ο Λιστ. Πώς γεννήθηκε αυτός ο συνδυασμός;

Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ με έργα του J. S. Bach. Θα ακούσετε έργα του συνθέτη που έχουν γραφτεί για εκκλησιαστικό όργανο, για ορχήστρα, καντάτες, όλα σε μεταγραφή για πιάνο από άλλους συνθέτες και πιανίστες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την 2η Αγγλική Σουίτα του Μπαχ για πιάνο (τσέμπαλο εκείνη την εποχή).

Πρόσθεσα  μεταγραφές του F. Liszt σε τραγούδια του F. Schubert καθώς και τον «Θάνατο της Ιζόλδης» από την όπερα «Τριστάνος & ιζόλδη» του R. Wagner πάλι σε μεταγραφή του Liszt και πιστεύω ότι, ο συνδυασμός των έργων και η ίδια η μουσική θα έχουν ιδεώδες αποτέλεσμα!

Πώς επιλέξατε τα συγκεκριμένα έργα αυτών των συνθετών για το ρεσιτάλ;

Είναι δύσκολο σε ένα ρεσιτάλ περίπου μίας ώρας, να επιλέξεις από το σπουδαίο και μεγάλο συνθετικό έργο των συνθετών που θα παρουσιάσω. Με επίκεντρο την μουσική του Μπαχ, επέλεξα ακόμα κάποια έργα του Σούμπερτ και του Βάγκνερ σε μεταγραφή για πιάνο του Λιστ και πιστεύω ο συνδυασμός των έργων θα προσεγγίσει μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό!

Τι είναι για εσάς η μουσική;

Η μουσική με κάνει καλύτερο άνθρωπο και με εξελίσσει.

Με ωριμάζει, μου ανοίγει νέους ορίζοντες και αναπτύσσει την φαντασία μου. Η μουσική για μένα είναι τρόπος ζωής και τρέφει τον πνευματικό και συναισθηματικό μου κόσμο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πολλά  νέα ρεσιτάλ στο άμεσο μέλλον, επαναλήψεις επιτυχημένων αναλογίων της φετινής σεζόν και καλοκαιρινές εμφανίσεις είναι στο προσκήνιο. Όλα θα ανακοινωθούν άμεσα με τις ακριβείς ημερομηνίες και τους τόπους των παρουσιάσεων!

INFO

Πιάνο: Άρης Γραικούσης 

Πέμπτη 8 Μάϊου 2025

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη / Βας. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

Ώρα: 20:30

Διάρκεια 70 λεπτά

Εισιτήρια: 20, 15, & 10 ευρώ.

Προπώληση: thf.gr | στο ταμείο του Ιδρύματος | στο 2103611206

Πληροφορίες / Κρατήσεις: https://thf.gr/el/

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Email: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών  με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο (τάξη κας. Ρ. Σχοινά). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του (Master of Music) με τους καθηγητές Jean-Efflam Bavouzet & Renate Kretschmar-Fischer με άριστα, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία.                                                                                                         

Έχει στο ενεργητικό του ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Γερμανία, στο Detmold,  Hannover,  Bielefeld,  Wittmund,  Paderborn,  Essen,  Dortmund, Herford,  Bochum καθώς και στην Πολωνία στο Gdansk.                                                                                     

Στην Ελλάδα: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη, Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Ίδρυμα Κακογιάννη, καθώς και στα Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης,  Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, Φεστιβάλ Χανίων, Φεστιβάλ Σύμης, ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, Ιστορικό Μουσείο Ύδρας, «Αίθουσα του Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Επιγραφικό μουσείο και σε άλλες διοργανώσεις ανά την Ελλάδα.                                                                                                                

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα δωματίου της Ακαδημίας του Detmold και την Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου. Σημαντική ήταν η συναυλία για την “Πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακόμη, έχει διακριθεί σε διαγωνισμό  της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ.  Στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην «Πατριαρχική Μεγάλη Του Γένους Σχολή» πραγματοποίησε ρεσιτάλ όπου του απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες για την καλλιτεχνική του παρουσία, από τον διευθυντή της Μεγάλης τουΓένους Σχολής.                 

Πολλά από τα ρεσιτάλ του έχουν αποσπάσει θερμές κριτικές στον Πανελλαδικό τύπο («Καθημερινή», «Διάστιχο», «Εστία»,  «εφημερίδα των συντακτών», «Δημοκρατία» «Ρεθυμνιώτικα νέα» κ. α).  

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών  στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο 2018, έπαιξε προς τιμήν του τιμώμενου (Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας) Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Πραγματοποιεί συχνά σεμινάρια πιάνου σε σπουδαστές όλων των επιπέδων, σε Ωδεία ανά την Ελλάδα.                                 

Έχει πολλές συνεργασίες με λυρικούς τραγουδιστές/στριες στο κλασικό και σύγχρονο τραγούδι, με ρεπερτόριο από opera, Lieder, jazz, tangos και Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου διαγωνισμού πιάνου της musicArte. Έχει συμπράξει σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις κι αναλόγια, με τις ηθοποιούς Μαριέττα Ριάλδη, Όλγα Τουρνάκη, Ανδρομάχη Δαυλού, Μάγδα Μαυρογιάννη και Μάνια Παπαδημητρίου. Είναι επίσης πτυχιούχος τραγουδιού τάξης της κ. Άννας Μουζάκη.

Έχει συνεργαστεί ως καθηγητής πιάνου με την μουσική σχολή του Gutersloh (Γερμανία), με το Ελληνικό ωδείο Αθηνών, το Δημοτικό ωδείο Περιστερίου.                                                                                                                                                                                

Από το 2015 διδάσκει πιάνο στο ωδείο & καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».

ARHS-GRAIKOYSHS

 

 

 

 

 

 

About Author

Back to top