Ο Αλέξης Γεωργούλης, ηθοποιός και ευρωβουλευτής, βρέθηκε στη Ρόδο στις 20 και 21 Απριλίου για να παραβρεθεί στον Μαραθώνιο της Ρόδου και να συναντηθεί με μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου “Μάνος Κατράκης”. Με αυτή την ευκαιρία τον συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί του.
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη
Πώς προέκυψε η επίσκεψή σας στη Ρόδο και στο Θεατρικό Εργαστήριο «Μάνος Κατράκης»;
Το νησί της Ρόδου είναι ένας τόπος με πολύ μεγάλη πολιτιστική, ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Η επίσκεψη μου σχετίζεται με την αξία αυτή και την πραγματοποίηση του Μαραθωνίου αύριο.
Στο Θεατρικό Εργαστήριο «Μάνος Κατράκης» θα βρίσκομαι σήμερα επειδή θέλω να συζητήσω με νέους καλλιτέχνες, ηθοποιούς και όσους πολίτες ενδιαφέρονται για την παραγωγή του τοπικού πολιτιστικού προϊόντος αλλά και όσους τους ενδιαφέρει να συζητήσουν τι προσφέρει ο πολιτισμός στην κοινωνία.
Θέμα μας οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή του ψηφιακού καλλιτεχνικού προϊόντος, των νέων συνθηκών για τους καλλιτέχνες και δημιουργούς και η σημασία του πολιτισμού σε όσα έχει υιοθετήσει η Ε.Ε ως στρατηγικές την πενταετία που μας πέρασε.
Πώς αποφασίσατε μετά τις σπουδές στο Πολυτεχνείο να στραφείτε στην υποκριτική;
Θα μπορούσα να πω ότι το αποφάσισε η ζωή για εμένα κι εγώ το ακολούθησα επειδή υπήρχε μία έντονη έλξη προς την μεταμορφωτική δύναμη που έχει η υποκριτική.
Το ταλέντο ή οι επιλογές διαμορφώνουν την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη;
Πιστεύω ότι την διαμορφώνουν και τα δύο. Το ταλέντο παρέχει τη βάση, αλλά οι συνειδητές επιλογές καθορίζουν την πορεία της καριέρας.
Υπήρξαν άνθρωποι ή γεγονότα στη ζωή και την καριέρα σας που σας έχουν βαθιά επηρεάσει;
Ναι, πολλοί άνθρωποι και γεγονότα έχουν επηρεάσει βαθιά τη ζωή και την καριέρα μου. Καθοριστικοί μέντορες, συνάδελφοι αλλά και προσωπικές εμπειρίες έχουν διαμορφώσει τις απόψεις μου και τον τρόπο που δρώ και εκφράζομαι. Είμαι ένας άνθρωπος ανοιχτός στη ζωή και σε όσα μπορεί να φέρει. Αν δεν αφήνεις την κοινωνία γύρω σου να σε επηρεάζει, δεν μπορείς να είσαι μέλος αυτής.
Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο και η τέχνη;
Για εμένα το θέατρο και η τέχνη είναι μέσα για να εκφράσουμε βαθιά συναισθήματα και ιδέες, να ανακαλύψουμε την αλήθεια της ανθρώπινης υπόστασης και να συνδεθούμε με τους συνανθρώπους μας σε ένα πιο βαθύ επίπεδο. Η τέχνη και το θέατρο είναι για εμένα ένας αντικατοπτρισμός της κοινωνίας, όπως και ένας τρόπος να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα της.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία;
Ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία είναι να προκαλεί, να εμπνέει και να ανοίγει διάλογο. Οι καλλιτέχνες έχουν τη δύναμη να αναδεικνύουν θέματα, να επηρεάζουν την κοινή γνώμη και να φέρνουν την αλλαγή. Ο πολιτισμός συνολικά είναι μία γέφυρα άμβλυνσης των διαφορών και μία γλώσσα επικοινωνίας.
Τι σημαίνει για εσάς η πολιτική;
Η πολιτική για εμένα σημαίνει την διευρυμένη και βαθειά επικοινωνίαμε την κοινωνία. Ο κάθε πολιτικός πρέπει να καταλαβαίνει όλο το φάσμα της κοινωνίας και να λειτουργεί για το σύνολο, για το συμφέρον όλων. Να υπερασπίζεται όχι μόνο τους ανθρώπους που τον ψήφισαν, αλλά και αυτούς που δεν τον ψήφισαν ή ακόμα και που τον πολέμησαν. Πολιτική σημαίνει μεγάλη ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και επικοινωνία με την κοινωνία.
Με τι κριτήριο επιλέξατε το «Πράσινο Κίνημα» με το οποίο θα κατεβείτε ως υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές;
Το «Πράσινο Κίνημα» το επέλεξα επειδή οι αξίες και οι προτεραιότητές του αντικατοπτρίζουν τις δικές μου ανησυχίες για το περιβάλλον, την προσβασιμότητα, την νεολαία και τον πολιτισμό.
Με αυτή τη συνεργασία θέλω να δείξω πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός και τα εργαλεία του για πιο πράσινες, ανθρώπινες και συμπεριληπτικές κοινωνίες.
Τι γνώμη έχετε για το Me too;
Ζούμε σε κοινωνίες που είναι φτιαγμένες από άνδρες για άνδρες. Το κίνημα του “Me too” γεννήθηκε σε μία περίοδο που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς βρίσκονταν σε έξαρση. Για εμένα, είναι μία ανθρώπινη ανάγκη να βγουν “όλα στο φως” και να μην υπάρχει φόβος και καταπίεση.
Στήριξα και στηρίζω, σε όλη μου τη ζωή, τη δικαιοσύνη και την ισότητα των δύο φύλων. ‘Αλλωστε, έχω μεγαλώσει σε ένα σπίτι με την μητέρα μου, ως νηπιαγωγό, να μας καθοδηγεί πάνω σε αυτές τις αξίες από πολύ μικρούς.
Πώς σας έχει επηρεάσει η εναντίον σας καταγγελία και πώς την αντιμετωπίζετε;
Με έχει επηρεάσει. Το πόσο νομίζω μένει ακόμα να φανεί. Είναι μία διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί μέσα μου. Αυτό που με ενοχλεί στην φάση αυτή περισσότερο, είναι ότι λόγω αυτού του γεγονότος, που μονοπωλεί την συζήτηση τις περισσότερες φορές, δεν μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για θέματα που επηρεάζουν τους έλληνες πολίτες στην Ε.Ε.
Όπως;
Θέλω να μιλήσω για την ουσία των ευρωεκλογών και την σημασία τους. Οι ευρωεκλογές υπάρχουν για να μας θυμήσουν ότι είμαστε κομμάτι μιας ακόμα μίας μεγαλύτερης κοινωνίας, δηλαδή της ευρωπαϊκής.
Ο,τιδήποτε σκεφτόμαστε σε ελληνικό επίπεδο, αφορά την Ελλάδα μας και οι άνθρωποι που καλούνται να εκπρόσωπήσουν την Ελλάδα μας στην Ευρώπη, χρειάζεται να τα φέρουν αυτά και να τα συνδυάσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με άλλα λόγια, να έχουν την ικανότητα να τα συνδυάσουν με άλλες χώρες που είτε αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις είτε κατανοούν τις προκλήσεις αυτές. Ζητάμε Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει η σκέψη μας να είναι προσανατολισμένη προς αυτό.
Η Ελλάδα χρειάζεται ιδιαίτερη εξωστρέφεια στην πολιτική της. Ένα από τα πολύ βασικά της όπλα είναι ο πολιτισμός. Αν μιλήσουμε για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης -θα δανειστώ το νούμερο- είναι κατά 90% περίπου ελληνικής αναφοράς.
Δεν είμαστε μία τυχαία χώρα που απλά μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε την οικονομία μας. Η Ελλάδα έχει μαζί της όλα τα ιδεώδη της Ε.Ε και μέσα σε αυτή την μεγάλη οικογένεια πρέπει να ανυψώνουμε το φώς που εκπέμπει η χώρα μας μέσα στους αιώνες.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ
Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι Έλληνας ηθοποιός, και πολιτικός. Εκλέχθηκε το 2019 ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανήκε στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2023, είναι ανεξάρτητος ευρωβουλευτής. Είναι ξανά υποψήφιος στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με το Πράσινο Κίνημα.