ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ RHODESMRC 2023 | ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ RHODESMRC 2023 ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ

Το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Διεθνούς Περιφερειακής Συνεργασίας Ρόδου – RhodesMRC 2023 ξεκινά τις εργασίες του την Τετάρτη, με την επίσημη Τελετή Έναρξης στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

Πάνω από 180 φοιτητές και φοιτήτριες από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ουκρανία, Βουλγαρία και Λιθουανία, με οργανωμένες αποστολές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Princeton (ΗΠΑ), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα συνέλθουν επί πέντε ημέρες στη Ρόδο συζητώντας διεθνή θέματα, προσομοιώνοντας περιφερειακούς οργανισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, θα συνεδριάσουν σε προσομοιώσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και την Ένωση για τη Μεσόγειο, ενώ ειδικά για τη Ρόδο έχει δημιουργηθεί η προσομοίωση μίας Δικαστική Συνόδου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και οι συνδέσεις του με την τρομοκρατία, η διαχείριση του κοινού εναέριου χώρου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου, η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην εκλογική διαδικασία, η κατάσταση στην Αϊτή, η επιστημονική διπλωματία, οι πράσινες και ανθεκτικές πόλεις, ενώ παράλληλα θα τρέχει και μία εικονική κρίση, στην οποία οι νεαροί διπλωμάτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν βάσει ενός ειδικά σχεδιασμένου σεναρίου.

Τελετή Έναρξης

Κατά την σεμνή Τελετή θα τιμηθεί για το έργο και τη δράση της η Δέσποινα (Ινώ) Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και επί δυο δεκαετίες (2002-2022) υπεύθυνη προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες.

Η διακεκριμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας θα βρίσκεται στη Ρόδο για τη βράβευσή της, θα δώσει την κεντρική ομιλία κατά την Τελετή Έναρξης του συνεδρίου και θα παρακολουθήσει τις εργασίες, συμβουλεύοντας τους νέους συνέδρους. Την Τελετή θα πλαισιώσει και η Ευρωπαϊκή Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μανδήλα.

INFO

Η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, κας Marija Pejčinović Burić, της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του NATO και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Διεθνούς Περιφερειακής Συνεργασίας Ρόδου – RhodesMRC 2023 οργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.

Το RhodesMRC 2023 διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση – EUNET και το Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh.

To Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has (Κωνσταντινούπολη), το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, μαζί με το Thessaloniki International Student Model United Nations και το πρόγραμμα EUSYP για τις ευρωπαϊκές στρατηγικής νεολαίας συνδράμουν στην ακαδημαϊκή αρτιότητα της προσομοίωσης.

Σε τοπικό επίπεδο το RhodesMRC 2023 επιπλέον υποστηρίζουν το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου – Υπουργείο Πολιτισμού, η ΑΝΔΩ, ο ΔΟΠΑΡ, η ΔΕΡΜΑΕ και το Ίδρυμα Σταματίου, μεταξύ άλλων.

Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, στους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συμμετέχει στο MUN Refugee Challenge του UNHCR.

Την ακαδημαϊκή εγκυρότητα του συνεδρίου εγγυάται μία Επιστημονική Επιτροπή από 26 καθηγητές, επιστήμονες και ειδικούς από 15 πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς από 4 χώρες.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε δύο εκδόσεις: μία για φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστημίου (Οκτώβριος) και μία για μαθητές λυκείου (Νοέμβριος).

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στην μαθητική προσομοίωση που θα πραγματοποιηθεί 9-12 Νοεμβρίου, θα αρχίσουν να γίνονται δεκτές τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την εμπειρία του RhodesMRC από το 2010, έχουν βιώσει πάνω 6000 άτομα από 30 χώρες.

About Author

Back to top