Γιώργος Τζεδάκης | Συνέντευξη

«Κάθε σημείο της Ρόδου μας κρύβει και μια πλούσια ιστορία. Αυτό που απλά χρειάζεται είναι το “μάτι” για να το αντιληφθεί κανείς και στη συνέχεια η διάθεση να ασχοληθεί με αυτό»

 

Ο Γιώργος Τζεδάκης συνομιλεί μαζί μας σήμερα με την ιδιότητα του κινηματογραφιστή.

Αφορμή για την συνάντησή μας είναι οι «Σταγόνες Ροδιακής Ιστορίας» που θα προβάλει ο Όμιλος «Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» στα πλαίσια της συμμετοχής του στο 5ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 και ώρα 21.00 στο θερινό κινηματοθέατρο Ρόδον.

Πρόκειται για την συνολική παρουσίαση της συλλογής μικρών βίντεο, από το ομώνυμο ιστορικό κανάλι του Γιώργου Τζεδάκη στο YouTube «Σταγόνες Ροδιακής Ιστορίας».

Οι «σταγόνες» λειτουργούν ως “οπτικές νύξεις” και έχουν ως πρωταρχικό στόχο να διατηρήσουν στην επικαιρότητα μεγάλα ιστορικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα του τόπου μας.

Ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποτελέσουν ένα έναυσμα για να ανακαλύψουμε ξανά το νησί μας, αναδεικνύοντας τους χαμένους θησαυρούς του με μια φρέσκια και πρωτότυπη ματιά.

 

                               Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

 

Εδώ και κάποιους μήνες, κάθε Κυριακή οι λάτρεις της τοπικής μας ιστορίας δίνουν ραντεβού στο youtube κανάλι «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» για να παρακολουθήσουν κάθε φορά ένα νέο ιστορικό θέμα. Πώς ξεκίνησε αυτό το πρότζεκτ;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ιδέα δεν ήρθε από το πουθενά και ούτε πρέπει να την δείτε ως μια μοναδική προσπάθεια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα λογικό επακόλουθο της μακράς και συνεχιζόμενης ενασχόλησής μου με τον κινηματογράφο και την ιστορία του τόπου μας.

Να σας υπενθυμίσω ότι η «Ροδιακή Ταινιοθήκη», η σειρά δηλαδή ιστορικών ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους,  παραγωγής του κινηματογραφικού εργαστηρίου «Cine Chevalier» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Εμμ. & Μ. Σταματίου, απαριθμεί ήδη τρεις ταινίες («Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης», «Σάμουελ Μοντιάνο-Η αποστολή-Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς» και «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου-Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά») και ευελπιστούμε μέσα στο 2021 να παρουσιάσουμε και την τέταρτη ταινία, με θέμα τον Φώτη Κόντογλου και την αγιογράφηση του ιστορικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα δει δωρεάν και μάλιστα υποτιτλισμένα σε πολλές γλώσσες, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Σταματίου (emstamatiou.gr).

Η αφορμή βέβαια για να ξεκινήσω αυτό το ιστορικό κανάλι στο You Tube ήταν το γεγονός της πανδημίας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα  να μην έχω την δυνατότητα να βρίσκομαι δια ζώσης με τα πρόσωπα που απαρτίζουν το  «Cine Chevalier», τους πολύτιμους δηλαδή συνεργάτες μου στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της δημιουργίας της «Ροδιακής Ταινιόθηκης».

Έπρεπε λοιπόν να βρω έναν τρόπο για να συνεχίσω να δημιουργώ κινηματογραφικά έστω και μόνος μου.

Ο τρόπος βέβαια βρέθηκε και είναι η παραγωγή αυτών των ολιγόλεπτων βίντεο που απαρτίζουν την  ιστορική σειρά και το κανάλι στο Youtube “Μια σταγόνα Ροδιακής ιστορίας».

 

Ποιός ακριβώς είναι ο στόχος της προσπάθειας σας; Για ποιό λόγο δημιουργείτε αυτά τα βίντεο ;

Οι στόχοι για τους οποίους τα δημιουργώ είναι περισσότεροι από ένας. ‘Όπως θα έχετε διαπιστώσει βλέποντας  τα επεισόδια της σειράς, τα μικρά αυτά βίντεο λειτουργούν απλά ως «οπτικές νύξεις» και θίγουν ακροθιγώς μεγάλα ιστορικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα του τόπου μας, χωρίς να αναλώνονται σε πολλές λεπτομέρειες, γιατί ακριβώς ως πρωταρχικό στόχο έχουν να διατηρούν αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα, αφενός για να μην ξεχαστούν και αφετέρου γιατί όσο κρύβουμε τα προβλήματα, τόσο θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη η επίλυσή τους στο μέλλον.

Θέλω ακόμη μέσα από αυτή την προσπάθεια να δώσω ένα έναυσμα για να ανακαλύψουμε ξανά το νησί μας, παρουσιάζοντας γνωστά θέματα όπως δεν τα έχουμε ποτέ ξαναδεί. Προσπαθώ δηλαδή να τα αναδείξω μέσα από με μια φρέσκια και πρωτότυπη ματιά.

Θεωρώ ακόμη ότι τα μικρά και εύληπτα αυτά βίντεο αποτελούν έναν απλό τρόπο για να προσεγγίσει κανείς τη νεολαία του τόπου μας, η οποία δύσκολα θα ανοίξει ένα  βιβλίο τοπικής ιστορίας ή θα παρακολουθήσει ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Αντίθετα είναι πολύ πιο εύκολο, ακόμη και από απλή περιέργεια, να πατήσει κανείς το πλήκτρο για να ανοίξει ένα ολιγόλεπτο βίντεο και να πληροφορηθεί για κάποια βασικά πράγματα για τον τόπο του. Προφανώς στη συνέχεια μπορεί αν θέλει να εμβαθύνει ανατρέχοντας στις ιστορικές πηγές.

Τέλος υπάρχει και άλλος ένας στόχος πίσω από αυτές τις δημιουργίες και έχει να κάνει με τη λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών» ή αλλιώς «συμμετοχική δημοσιογραφία» η οποία ασκείται από ενεργούς πολίτες και δρα επικουρικά και παράλληλα με τη μαχόμενη δημοσιογραφία των επαγγελματιών δημοσιογράφων, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τη ροή της είδησης και συμβάλλοντας σε μια περισσότερο αμφίδρομη επικοινωνία με τον σύγχρονο πολίτη.

 

Με ποιο κριτήριο διαλέγετε τα θέματά σας;

Θα μπορούσα να πω ότι δεν είμαι εγώ αυτός που βρίσκει τα θέματα αλλά είναι τα ίδια τα θέματα που βρίσκουν εμένα, καθώς στην κυριολεξία «σκοντάφτω» πάνω τους! 

Κάθε σημείο της Ρόδου μας κρύβει και μια πλούσια ιστορία, επομένως αυτό που απλά χρειάζεται είναι το «μάτι» για να το αντιληφθεί κανείς και στη συνέχεια η διάθεση να ασχοληθεί με αυτό.

Αν με ρωτήσετε εμένα προσωπικά γιατί ασχολούμαι, θα σας απαντήσω ότι σε ένα βαθμό το θεωρώ προσωπικό μου χρέος, ως ενεργός πολίτης και ως ντοκιμενταρίστας, να συμβάλλω στην καταγραφή και διάσωση της μνήμης και στη μετάδοσή της στις νέες γενιές.

 

Ποιες είναι μέχρι τώρα οι θεματικές που έχετε επιλέξει;

Μέχρι τώρα μέσα από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής ιστορίας» έχουμε ταξιδέψει σε διάφορες τοποθεσίες και ιστορικές περιόδους, όπως στην Ελληνιστική γέφυρα (μια από τις αρχαιότερες γέφυρες της Ελλάδας που βρίσκεται ακόμη σε χρήση), στην περίφημη «Δωρική Κρήνη» στους πρόποδες της Φιλερήμου, στον Αλευρόμυλο Samica, στο Εθνικό Θέατρο, στην Ακρόπολη της Ρόδου, στη Νεκρόπολη του Ροδινιού, στο ρέμα του πάρκου του Ροδινιού (του αρχαιότερου πάρκου στην Ευρώπη), στη Ροδιακή Έπαυλη, στην Ιταλική Κηπούπολη, στις «χαμένες γειτονιές» και στα Μαράσια της Ρόδου.

‘Όπως προανέφερα, έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε ένα τόπο από τον οποίο δεν πρόκειται ποτέ να μου λείψουν τα θέματα.

 

Πώς μπορεί να δει κανείς αυτά τα βίντεο;

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο και μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Αρκεί να μεταβεί κανείς στο κανάλι YOUTUBE, πληκτρολογώντας τον τίτλο «Μια σταγόνα Ροδιακής ιστορίας» (https://www.youtube.com/channel/UCV1PU_RAXZ2dg2JX7OkYhYg), όπου μπορεί να κάνει και εγγραφή για να παρακολουθεί άμεσα κάθε νέο επεισόδιο που θα προστίθεται ή μπορεί ακόμη και μέσα από το προσωπικό μου προφίλ στο Facebook ‘george tzedakis’ (hashtag #stagonarodiakisistorias). Σας περιμένω όλους για να συνεχίσουμε μαζί αυτό το μαγικό ταξίδι στο χρόνο και σας εύχομαι καλή θέαση!

 

Σας ευχαριστώ.

 

AΦΙΣΑ ΣΤΑΓΟΝΩΝ FINAL

 

 

Ποιος είναι ο Γιώργος Τζεδάκης

Ο Γιώργος Τζεδάκης είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου όπου και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου από το έτος 2000. Είναι ακόμη συνεργαζόμενος δικηγόρος στην Παγκρήτια Τράπεζα και παράλληλα είναι Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης με μετεκπαίδευση στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση.

Ως κινηματογραφιστής είχε την πρώτη Ροδιακή συμμετοχή με την ταινία του «dark» στο Φεστιβάλ Εco-Film της Λουκίας Ρικάκη το καλοκαίρι του 2008.

Εδώ και πέντε έτη είναι υπεύθυνος εκπαιδευτικός στο Κινηματογραφικό Εργαστήριο: «Cine Chevalier» του Ιδρύματος Υποτροφιών Ε. & Μ. Σταματίου και συνδημιουργός της «Ροδιακής Ταινιοθήκης»: «Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης» (2016), «Σάμι Μοντιάνο-η Αποστολή-από τη Ρόδο στο Άουσβιτς» (2018) και «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου-κρυφομιλώντας με τη λευτεριά» (2020).

Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του «Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό».

Από τον Φεβρουάριο τού 2021 παρουσιάζει και ανεβάζει στο κανάλι του στο youtube κάθε εβδομάδα και από «Μια Σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας», που είναι ολιγόλεπτα videos της τοπικής ιστορίας τής Ρόδου.

 

ΑΦΙΣΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΑΓΟΝΩΝ

 

 

 

 

About Author

Back to top