ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, “MARE NOSTRUM” | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κα Κατερίνα Παρασκευοπούλου, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου μας έδωσε η ξεχωριστή παράσταση «Mare Nostrum – Η δική μας θάλασσα» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου με οικοδεσπότες το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου και τους συνεργάτες του στο Θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» ΦΛΟΚΑ στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Μιλήστε μας για την παράσταση «Mare Nostrum – Η δική μας θάλασσα». Πού αναφέρεται και τι περιλαμβάνει;

Η παράσταση είναι ένα αφιέρωμα στη Μεσόγειο, τη χιλιοτραγουδισμένη και αιώνια αγαπημένη. Μια θάλασσα ανταγωνισμών και συγκρούσεων, αλλά και γέφυρα ανταλλαγών και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης. Μια θάλασσα που περικλείει μέσα της και συνδέει λαούς και πολιτισμούς που θεωρούμε ότι όλοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, ειρηνικά και δημιουργικά. Οι χώρες της Μεσογείου είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους αλλά και τόσο ίδιες στη μουσική και τους χορούς τους.  

Το ξεχωριστό αυτής της παράστασης που θεωρούμε ότι θα ενθουσιάσει και τους θεατές είναι ότι δεν είναι καθόλου στατική, αλλά έχει μια διαρκή κίνηση από το ένα άκρο της Μεσογείου στο άλλο. Μπλέκονται ήχοι και μουσικές με χορούς και τραγούδια από το Γιβραλτάρ στην Κρήτη, από τη Βενετιά στην Κύπρο, από την  Κάτω Ιταλία στην Πόλη, από την Αλεξάνδρεια στη Σμύρνη.

Τα αλεξανδρινά βαλς, τα flamenco, οι σούστες, οι ταραντέλλες, η φουρλάνα, ο πεντοζάλης διαδέχονται το ένα το άλλο και ανάμεσά τους εξαιρετικοί ποιητές που αφήνουν το στίγμα και το μήνυμά τους με την απαγγελία της Μάρθας Φριντζήλα: Ελύτης, Γκάτσος, Καβάφης, Χικμέτ, Πεσόα…

Και τα όργανα τόσα πολλά και διαφορετικά, σαντούρι, κανονάκι, ούτι, λαούτο, μαντολίνα, βιολί, τσαμπούνες και γκάιντες, κλαρίνο και φλογέρες. Μουσική πανδαισία πραγματική!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτή την παράσταση;

Την παράσταση «Mare Nostrum – Η δική μας θάλασσα» τη σχεδιάζουμε πολλούς μήνες, μέσα στα πλαίσια της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς. Σε λίγες μέρες έχουμε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και ταυτόχρονα εδώ στον τόπο μας -στην Ολυμπία- τον εορτασμό των 2800 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας (το 776 πΧ).

Η άφιξη στο Κατάκολο του εμβληματικού πλοίου Belem και η μεταφορά της Ιερής Ολυμπιακής Φλόγας με αυτό στη Γαλλία, λειτούργησε ως αφετηρία της σκέψης μας ότι η Ολυμπία χιλιάδες χρόνια τώρα ενώνει τους λαούς της Μεσογείου γύρω της, που παρά τις διαφορές τους είναι τόσο ίδιοι.

Φέτος λοιπόν κάνουμε κάτι διαφορετικό, μια σύνδεση πολλών λαών γύρω από τη Μεσόγειο θεωρώντας ότι όλοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, ειρηνικά και δημιουργικά. Και όπως και στην αρχαιότητα από την Κάτω Ιταλία, τη Μεγάλη Ελλάδα, τον Κρότωνα, τη Μασσαλία, την Αίγυπτο, την Κορσική, τη Ρόδο έρχονταν αθλητές στην Ολυμπία έτσι και τώρα σε εκατομμύρια ανθρώπους στέλνουμε το μήνυμα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας, της συναδέλφωσης και της ευγενικής άμιλλας. Θέλουμε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε στους ήχους και τους ρυθμούς αυτής της αγαπημένης θάλασσας.

Τι προκλήσεις είχε η πραγματοποίηση ενός τόσο μεγαλεπήβολου έργου; Πώς ήταν η συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων με τους συντελεστές της παράστασης;

Κάθε παράσταση στην προετοιμασία της έχει τις ιδιαιτερότητές της και τις δυσκολίες της. Πρώτα απ΄όλα στην επιλογή των επιμέρους θεματικών αναφορών, των τραγουδιών, των αφηγηματικών μερών αλλά κυρίως πώς θα συνταιριαστούν αρμονικά όλα αυτά με τους χορούς μας. Δουλεύουμε την παράσταση με τους εξαιρετικούς μουσικούς και ερμηνευτές καθώς και με τους χορευτές μας ώστε να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα.

Τη μουσική σκηνοθεσία και την επιμέλεια κειμένων την έχει ο Θωμάς Κωνσταντίνου με τον οποίο το Λύκειο Ελληνίδων του Πύργου έχει ξανασυνεργαστεί στην εξαιρετική παράσταση «Στην Ανατολή.. «Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας, δοξαστικό αχολογάει τροπάρι…» – αφιερωμένη στην Μ. Ασία τον Ιούλιο του 2022.

Έτσι φέτος -για δεύτερη φορά- με το σύνολο των μουσικών-συνεργατών του, σε συνεργασία με τον δάσκαλό μας Κων/νο Τζανέτο στην επιλογή χορών και τις υπέροχες ερμηνεύτριες Μάρθα Φριντζήλα και Κων/Πάτση, ο Θωμάς Κωνσταντίνου σχεδιάζει μαζί μας το ταξίδι στην Μεσόγειο.

Πιστεύω πως όταν οι συνεργασίες είναι όμορφες, δικαιώνει και το αποτέλεσμα. Οι μουσικοί που πλαισιώνουν τον Θωμά -όλοι εξαιρετικοί και αγαπημένοι- είναι οι Γιώργος Κωτσίνης, Πέτρος Μήτσου, Χρήστος Δαλιάνης, Δήμος Βουγιούκας, Στέλλα Βαλάση, Νίκος Γύρας, Μανούσος Κλαπάκης και η δική μας Μαρία Παπαγεωργίου.

Ιδιαίτερη η χαρά μας φέτος για τη συνεργασία μας με την Μάρθα Φριντζήλα που το κοινό της -όλων των ηλικιών- την περιμένει με ενθουσιασμό στην Ολυμπία, αλλά και με την Κων/να Πάτση την οποία αγαπάμε γιατί έχουμε ξανασυνεργαστεί και μας έχει μαγέψει στην παράσταση που έστησε ο Λάμπρος Λιάβας το καλοκαίρι του 2021 «Μια κόρη τ΄αποφάσισε…», αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Με τι συναισθήματα θα θέλατε να φύγουν οι θεατές του «Mare Nostrum – Η δική μας θάλασσα»;

Θα ήθελα να φύγουν πιο ελαφρείς και συναισθηματικά γεμάτοι. Να έχουν σιγοτραγουδήσει και να έχουν χορέψει νοερά στα κύματα της θάλασσας και στους ήχους των κυμάτων της, να έχουν ευφρανθεί από τους στίχους των ποιητών της και ίσως να έχουν πλουτίσει το μέσα τους, την ψυχή τους. Αυτό δεν είναι επιτυχία και ευτυχία στην τόσο βάρβαρη εποχή μας;

Ποιο είναι το όραμά σας για το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου; 

Το όραμά μου για το Λύκειο των Ελληνίδων του Πύργου ήταν και είναι το ίδιο. Να συνεχίσει στο δεύτερο αιώνα της ζωής του, πιο ώριμο και δημιουργικό, με περισσότερα εθελοντικά μέλη να εργάζεται για τη διάσωση και τη διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού και τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας. Από την άλλη για την προστασία και τη βοήθεια της Ελληνίδας γυναίκας – μητέρας. Κυρίως να δίνει το παρών στη πνευματική ζωή της πόλης μας και της χώρας μας.

Αυτό είναι που αναγνωρίστηκε και από την Ακαδημία Αθηνών και τιμήθηκε το Δεκέμβριο του 2023 για την «εξαιρετικήν και λαμπράν αυτού συμβολήν εις την της πόλεως του Πύργου Ηλείας πρόοδον και εις την της ελληνικής, πνευματικής και πολιτισμικής μνήμης διατήρησιν».

Το βραβείο αυτό αντανακλά τις προσπάθειες όλων των γυναικών –μελών του πριν από εμάς και δημιουργεί τεράστιες υποχρεώσεις και ευθύνες για το μέλλον. Με τη συλλογική προσπάθεια όμως θα τα καταφέρουμε.

Festival_Floka

από τη βράβευση του Λυκείου από την Ακαδημία Αθηνών, Δεκέμβριος 2023 (1)
Βράβευση του Λυκείου από την Ακαδημία Αθηνών, Δεκέμβριος 2023

About Author

Back to top