Η Μάγδα Μαυρογιάννη εμπνέεται από τη ζωή της Μαρίας Κάλλας και δημιουργεί έναν κύκλο 4 μουσικών αναλογίων με τον γενικό τίτλο “Μαρία Κάλλας… στο ντιβάνι”, που το κάθε ένα ξεδιπλώνει και μια διαφορετική πτυχή της ζωής της Μεγάλης Ντίβας.
12/10/2023 Μαρία Κάλλας—Ελβίρα ντε Ιντάλγκο.
1/11/2023 Μαρία Κάλλας—Τζάκυ Καλογεροπούλου.
16/11/2023 Μαρία Κάλλας—Ειρήνη Παπά.
23/11/2023 Μαρία Κάλλας—Aριστοτέλης Ωνάσης.
Η Μάγδα Μαυρογιάννη εμπνεύστηκε από το γεγονός ότι κατοικεί από το 1989 στο σπίτι της Τζάκυ Καλογεροπούλου, αδελφής της Μαρίας Κάλλας.
Έζησε την αύρα της μεγάλης Ντίβας μέσα από τις διηγήσεις της αδελφής της για την οικογένεια, για την καριέρα της Μαρίας, για την μητέρα τους, τον πατέρα τους, τη ζωή τους στην Αμερική, στην Ελλάδα, καθώς και τα ιδιαίτερα αισθήματα που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους. Όλα αυτά στάθηκαν αφορμή για να γραφούν τα 4 Αναλόγια.
Οι Μουσικές επιλογές είναι του πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.
Τα Αναλόγια πλαισιώνουν γνωστοί τραγουδιστές της όπερας: Βασιλική Καραγιάννη, Χάρης Ανδριανός, Έλενα Καλλένος, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Μαρία Μητσοπούλου, Αιμιλία Δρακοπούλου, όπως και η νέα γενιά τραγουδιστών: Βίκη Συκιώτη, Άννυ Φασσέα, Νεφέλη Κωτσελη και Αντώνης Κορδοπάτης.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Φώτης Παπαθανασίου και γνωστοί ψυχολόγοι αναλύουν την κάθε ενότητα.
Η Μαρία Κάλλας …στο Ντιβάνι της εξομολόγησης. Από την παιδική της ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής της.
- «Τέτοια φωνή δεν θα ξανακούσετε», έλεγε με πάθος η δασκάλα της Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο
- Η αδελφή μου ήταν λεπτή και όμορφη.. Εγώ ήμουν το ασχημόπαπο. Εγώ όμως έγινα η ΝΤΙΒΑ και εκείνη το απόλυτο τίποτε.
- Μια μεγάλη συνάντηση. Μαρία Κάλλας.. Αριστοτέλης Ωνάσης
- Μαρία Κάλλας — Ειρήνη Παπά έλαμψαν… Όλο το φως επάνω τους στη σκηνή, στο φακό, στην ιστορία.
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη
Μετά το πολύ επιτυχημένο μουσικό αναλόγιο «Μαρία – Τζάκυ… στο ντιβάνι» που παρουσιάσατε πέρσι στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, φέτος ετοιμάζετε ένα αφιέρωμα στην Κάλλας ακόμα πιο εκτενές. Πώς γεννήθηκαν τα 4 μουσικά αναλόγια με τίτλο «Μαρία Κάλλας… στο ντιβάνι»;
Καλημέρα σας, ο εορτασμός για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας στάθηκε η αφορμή να εμπνευστώ 4 Μουσικά Αναλόγια μέσα από τη ζωή της Αθάνατης Ντίβας…. περιγράφοντας κάθε φορά διαφορετικές φάσεις και εποχές της ζωής της.
Με ποια κριτήρια επιλέξατε τα πρόσωπα με τα οποία συνδιαλέγεται η Μαρία Κάλλας – την δασκάλα της Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, την αδελφή της Τζάκυ Καλογεροπούλου, την Ειρήνη Παππά και τον Αριστοτέλη Ωνάση;
Τα κριτήρια ήρθαν από μόνα τους ανάλογα με τη βιογραφία της.
Πώς να μην μιλήσω για την δασκάλα της Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, που την έκανε να συνειδητοποιήσει το ταλέντο της, το θείο δώρο που της χάρισε η φύση; Αυτή τη μοναδική φωνή.
Πώς να μην μιλήσω για την αδελφή της Τζάκυ Καλογεροπούλου, όπου εκεί ξετυλίγεται όλο το κουβάρι της δύσκολης οικογενειακής της ζωής;
Επίσης την μοιραία συνάντηση με τον Αριστοτέλη Ωνάση που της ανέτρεψε τη ζωή της, την έφθειρε ψυχικά και της στοίχισε ακόμα και το πρόωρο τέλος της…
Όσο για το Αναλόγιο «Μαρία Κάλλας-Ειρηνη Παπά» ήθελα να περιγράψω το σπάνιο φως που εξέπεμπαν αυτές οι δυο Ελληνίδες και φώτισαν τον κόσμο όλο με την Ελληνική τους ομορφιά και την σπάνια φύση τους.
Μιλήστε μας για τις καλλιτεχνικές συνεργασίες σας στα 4 μουσικά αναλόγια.
Επέλεξα την πιο εκλεκτή διανομή για το κάθε Αναλόγιο.
Στο πρώτο με την δασκάλα της Ελβίρα ντε Ιντάλγκο συμμετείχε ένα επιτελείο νέων υπέρ ταλαντούχων λυρικών τραγουδιστών.. Βίκυ Συκιώτη, Άννυ Φασσέα, Νεφέλη Κωτσέλη, Αντώνης Κορδοπάτης.
Στο δεύτερο με την αδελφή της Τζάκυ Καλογεροπούλου, τους δυο καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές… Βασιλική Καραγιάννη και Χάρη Ανδριανό.
Στο τρίτο Κάλλας-Ειρηνη Παπά τραγουδούν οι γνωστές τραγουδίστριες της Λυρικής σκηνής Μαρία Μητσοπούλου και Αιμιλία Δρακοπούλου.
Στο τέταρτο Αναλόγιο “Μαρία Κάλλας-Αριστοτέλης Ωνάσης” οι διεθνούς φήμης τραγουδιστές Έλενα Καλλένος και Κωνσταντίνος Κληρονόμος.
Και στα τέσσερα Αναλόγια συνοδεύει ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας ο οποίος ασχολήθηκε και με τις επιλογές των μουσικών έργων.
Πώς σάς έχει επηρεάσει το γεγονός ότι από το 1989 ζείτε στο σπίτι της Τζάκυ Καλογεροπούλου, αδελφής της Μαρίας Κάλλας;
Πώς να μην με έχει επηρεάσει… Είναι ένα γεγονός που δεν ξεχνιέται εύκολα, αφού αγόρασα το διαμέρισμά μου από την ίδια την Τζάκυ Καλογεροπούλου το 1989 και αναπτύξαμε φιλική σχέση καθώς συνέχισε να κατοικεί στην ίδια πολυκατοικία όπου είχε και αλλά ιδιόκτητα διαμερίσματα.
Για την ιστορία της Μαρίας και Τζάκυς Καλογεροπούλου έχουμε εμπνευστεί στο παρελθόν με δυο εικαστικούς (Άγγελο Πλέσσα και Ανδρέα Αγγελιδάκη) που μένουν στον τέταρτο όροφο και ανεβάσαμε την “Μεταθανάτια Συνάντηση Αvenue George Mandel” στο Ίδρυμα Θεοχαράκη μέσα στον εκθεσιακό χώρο στο ίδιο το σαλόνι της Μαρίας Κάλλας. Η έκθεση αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας.
Πώς θα περιγράφατε τον χαρακτήρα της Κάλλας, όπως σκιαγραφείται μέσα από τις προσωπικές συζητήσεις που είχατε με την αδελφή της και τις αφηγήσεις της;
Περήφανη, ανήσυχη αλλά και δυστυχής καθώς είχε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης από την αδελφή της και από την μητέρα τους.
Αναγκάστηκε να απομακρυνθεί και να επιλέξει τον μοναχικό δρόμο της ζωής και της δύσκολης καριέρας της.
Τι είναι αυτό που σάς γοητεύει στην Μαρία Κάλλας ώστε να αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για εσάς;
Η φύση της. Η μοναδικότητά της. Η ιστορία της που ξεδιπλώνεται σαν ένα εκλεκτό βιβλίο. Και το ερώτημα: γιατί οι λαμπεροί άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι;
Τι σημαίνει για εσάς η τέχνη;
Επαφή με τον άγνωστο εσωτερικό μας κόσμο.