Μαρία Αρβανιτάκη Συγγραφέας | Συνέντευξη

«Το ιστορικό μυθιστόρημα είναι ένας εύληπτος τρόπος να μαθαίνουν τα παιδιά Ιστορία»  

 

Η Μαρία Αρβανιτάκη συνδύασε με ιδανικό τρόπο την αγάπη της για την τοπική ιστορία με τον ρόλο της σαν εκπαιδευτικός, δίνοντας έκφραση στο συγγραφικό της ταλέντο. Με τα βιβλία της ζωντανεύει έναν κόσμο παλιό, αλλά όχι νεκρό. Το νησί της Ρόδου με τους θρύλους, τα κάστρα, τα τείχη, τα παλάτια, τις ιστορίες του και πρόσωπα που έζησαν και πέθαναν πριν από αιώνες αποτελούν την πηγή της έμπνευσής της.

Το βιβλίο της «Ο Ιππότης και ο Δράκος της Ρόδου» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και παρουσιάζεται απόψε, υπήρξε η αφορμή για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί της.

 

                                                Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για το νέο σας βιβλίο;

Το βιβλίο «Ο Ιππότης και ο Δράκος της Ρόδου» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε όλους, παιδιά και ενήλικες. Έχει εύκολη και κατανοητή γλώσσα και ζωντανεύει μια εποχή που είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Πρόκειται για την ιστορία του ιππότη Θεοντόν ντε Γκοζόν που εξόντωσε τον φοβερό δράκο της Ρόδου. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία γιατί συνέβη στο νησί μας κατά την περίοδο της Ιπποτοκρατίας.

Είχα ακούσει πολλές φορές αυτόν τον θρύλο και το γεγονός αυτό με παρακίνησε να ερευνήσω τη σχετική βιβλιογραφία και να συνθέσω όποιες πληροφορίες σχετικά με αυτόν.

 

Πώς επηρεάζει η ιδιότητά σας σαν εκπαιδευτικός τις επιλογές των θεμάτων σας;

Έχοντας  την εμπειρία της σχολικής τάξης γνωρίζω το ενδιαφέρον των μαθητών για την ιστορία του τόπου τους. Το ιστορικό μυθιστόρημα είναι ένας εύληπτος τρόπος να μαθαίνουν Ιστορία.

Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ιστορικό παρελθόν της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Σε κάθε ιστορική περίοδο που διδάσκουμε (αρχαία, βυζαντινή, νεότερη) οι μαθητές ρωτούν να μάθουν τι έκαναν οι πρόγονοί τους, πώς συνέβαλλαν στη ροή των ιστορικών γεγονότων της χώρας.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο τα θέματα που επιλέγω έχουν σχέση με την τοπική ιστορία. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η τοπική ιστορία απουσιάζει παντελώς από τα σχολικά εγχειρίδια.

 

Από πότε ασχολείστε με την συγγραφή και ποιο υπήρξε το έναυσμα για το πρώτο σας βιβλίο;

Το 2017 έγραψα και εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο: «Σχολικά θεατρικά έργα για την 7η Μαρτίου» που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τον εκπαιδευτικό. Το βιβλίο βασίζεται στην τοπική ιστορία της Δωδεκανήσου και τον αγώνα των Δωδεκανησίων για την Ενσωμάτωση.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να προσεγγίσει με βιωματικό τρόπο που προσφέρει το σχολικό θέατρο την ιστορική αυτή επέτειο.

Ένας σημαντικός παράγοντας στο να προχωρήσω στη συγγραφή και έκδοση του βιβλίου ήταν η απουσία βιβλίων τέτοιου περιεχομένου. Το βιβλίο αγκαλιάστηκε από τους συναδέλφους σε όλη τη Δωδεκάνησο και κάθε χρόνο πολλά σχολεία σε όλα τα νησιά ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις αξιοποιώντας μονόπρακτα από το βιβλίο.

 

Σε ποιο κοινό απευθύνεστε; Ποιος είναι ο ιδανικός σας αναγνώστης;

Τα βιβλία μου απευθύνονται σε όλους, σε ενήλικες και σε παιδιά. Ο γονιός που επιλέγει ένα βιβλίο θέλει να είναι κατάλληλο για το παιδί του για αυτό το εγκρίνει πρώτα ο ίδιος. Σε κάθε μου βιβλίο θέλω να δώσω ένα μήνυμα και όποιος λαμβάνει το μήνυμα μου αυτό είναι για εμένα αυτός που χαρακτηρίσατε «ιδανικός αναγνώστης».

 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Οι κλασσικοί της ελληνικής λογοτεχνίας που επηρέασαν τη γενιά μου είναι οι αγαπημένοι μου συγγραφείς. Θεωρώ αξεπέραστης αξίας  τα έργα  του  Νίκου Καζαντζάκη, ενώ συγγραφείς όπως ο Στρατής Μυριβήλης και ο Μενέλαος Λουντέμης σημάδεψαν τα εφηβικά μου χρόνια, αλλά και συγγραφείς όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Γεώργιος Βιζυηνός διαμόρφωσαν στοιχεία της προσωπικότητας μου.

Φυσικά και σύγχρονοί μας συγγραφείς με το δικό τους στυλ και είδος γραφής που έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους στη λογοτεχνία.

 

Η πλοκή, η δράση, το ιστορικό πλαίσιο ή οι χαρακτήρες είναι για εσάς το πιο σημαντικό στοιχείο όταν γράφετε;

Όλα αυτά που αναφέρετε κυρία Κοβάνη είναι πολύ σημαντικά για να συνθέσουν το όλον σε ένα συγγραφικό έργο. Το ιστορικό πλαίσιο για εμένα είναι πολύ σημαντικό, αφού και οι χαρακτήρες ζουν και δρουν σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό από τη μεριά μου προϋποθέτει αρχικά μελέτη της εποχής που διαδραματίζεται ώστε να μην υπάρχουν ιστορικά λάθη και ανακρίβειες και έπεται η συγγραφή.  

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το διάστημα της καραντίνας και του εγκλεισμού που βιώσαμε  μου έδωσε τη δυνατότητα να  ολοκληρώσω τη συγγραφή του επόμενου βιβλίου μου και το έχω προωθήσει στον εκδοτικό μου οίκο για έγκριση. Σχετικά με το περιεχόμενο του μπορώ να  σας πω ότι αναφέρεται σε μια νεότερη σελίδα της ιστορίας του τόπου μας. Δύο–τρεις ιδέες που έχω και θέλω να καταγράψω είναι τα επόμενα μου σχέδια.

 

 

“Ο Ιππότης και ο δράκος της Ρόδου” (εκδ. Υδροπλάνο) παρουσιάζεται την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγιστρου, ώρα 20.00.

 

IPPOTES-ARBANITAKH-COVER-AYTI-600x912

 

About Author

Back to top