Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του 15ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, τις οποίες παρακολούθησαν συμπολίτες μας από διάφορους χώρους, κυρίως όμως άνθρωποι της εκπαίδευσης, της τέχνης και του πολιτισμού.
Time Travel
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 26/11 με Σεμινάριο πάνω στη μέθοδο Time Travel, στο οποίο αρκετοί από τους παρευρισκόμενους θα συνεχίσουν συμμετέχοντας στη βιωματική εκπαίδευση που ακολουθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την μαθησιακή μέθοδο που τους παρουσιάστηκε και απαντήθηκαν πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Συμπόσιο
Στη συνέχεια, την Κυριακή 27/11, το Μεσαιωνικό Συμπόσιο με θέμα: «Μία κληρονομιά 500 ετών» παρακολούθησαν δεκάδες συμπολίτες μας με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς σημαίνοντες ομιλητές έριξαν φως σε αυτή την ιστορική κληρονομιά από διαφορετικές σκοπιές.
Στο Α’ μέρος μίλησαν οι: Δρ. Simon Phillips, για την πολιορκία του 1522, την πορεία και τις επιπτώσεις της, ο MSc Δημήτρης Τυρίκος για το χρονικό της Β’ Μεγάλης Πολιορκίας μέσα από τη δράση κυρίως του σπουδαίου μηχανικού Gabriele Tadini Martinengo, ο Δρ. Ιωάννης Βλαζάκης για την τέχνη της Εραλδικής (Οικοσημολογίας) και το σύμβολο του Σταυρού και ο Δρ. Δημήτρης Κούντουρας για τη μουσική των τροβαδούρων που έφθασαν στην Ελλάδα με την 4η Σταυροφορία και τον Κώδικα της Κύπρου.
Η συγγραφέας – ερευνήτρια Κρίστυ Ιωαννίδου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ασθένειας και την ομιλία αναπλήρωσε ο φιλόλογος – μεταφραστής Δημήτρης Τυρίκος.
Στο Β’ μέρος του συμποσίου ο Δρ. Σπύρος Συρόπουλος μίλησε για την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σήμερα ενώ συμμετείχε με ασύγχρονη προβολή και ο πολιτιστικός διαχειριστής MSc Πάνος Γκιόκας που παρουσίασε τους τρόπους ανάδειξής της.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων & Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Ρόδου Δρ. Στέφανος Δράκος, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και ενημέρωσε συνοπτικά το κοινό για το πλάνο του Δήμου μας για την ανάδειξη, διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης. Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε και ο Πρόεδρος της Πολωνικής Ένωσης του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη, Κόμης Γιάτσεκ Ταρνόφσκι.
Συναυλία
Η εκδήλωση έκλεισε με μία μοναδική συναυλία μεσαιωνικής μουσικής, με όργανα εποχής και εξαιρετικές ερμηνείες από το Σύνολο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κούντουρα, που ενθουσίασε το κοινό.
Επόμενες εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις του 15ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ συνεχίζονται στις 3 και 4 Δεκεμβρίου με βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό και θα κλείσει στις 22 Δεκεμβρίου με ένα Μουσικό Αναλόγιο. Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερα.
Το 15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου – Νήσων είναι Συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαιωνικό Ρόδο, με τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ / Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Στήριξη του Ε.Β.Ε.Δ, με την Ευγενική Παραχώρηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδ/σου – ΥΠ.ΠΟ.Α.
Βρείτε πληροφορίες στις σελίδες www.medievalfestival.gr & www.facebook.com/medievalrose.medievalfestival
Επικοινωνία: info@medievalfestival.gr