Η νέα ποιητική συλλογή της Μίκας Ντάκα “Η πυξίδα έδειχνε στον δρόμο” παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο “Το Δέντρο” το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ώρα 18.30.
Η συλλογή
Πυξίδα και δρόμος. Δύο λέξεις που πυροδοτούν την περιπέτεια, την αναζήτηση, τον προσανατολισμό. Βήματα που ξεκουράζονται και συνεχίζουν. Εικόνες που παγώνουν και χάνονται στον χώρο, τον χρόνο, το όνειρο. Μια διαδρομή που δεν έχει τέλος μπροστά στην έλξη για το άγνωστο.
Η νέα ποιητική συλλογή της Μίκας Ντάκα με τίτλο «Η πυξίδα έδειχνε στον δρόμο» απαρτίζεται από 44 ποιήματα που αποτυπώνουν την περιπλάνηση, την ατομική και τη συλλογική, προς μια θετική ουτοπία.
Εκεί όπου ο έρωτας, η ποίηση και ο απόηχός τους, το όραμα για την ανασύνθεση ενός κόσμου που κατακερματίζεται, η αγωνία και η διάψευση σηματοδοτούν μια γενέθλια ελπίδα στις παρυφές του θαύματος και της πλήρωσης των αισθήσεων.
Μίκα Ντάκα
Η Μίκα Ντάκα γεννήθηκε και ζει στη Ρόδο. Περιπλανιέται στους δρόμους της ποίησης. «Η πυξίδα έδειχνε στον δρόμο» (Απόπειρα, 2023) είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή.
Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά: «Νέα Εποχή της Κύπρου» (τχ. 335,2018), «Κυπριακή Εστία» (τχ. 1, 2019, τχ. 7, 2022), «Ποιητικά Τοπία» (τχ.3, 2020), στα ηλ. περιοδικά «Fractal», «Μανδραγόρας» κ.ά. Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε τέσσερις συλλογές διηγημάτων (2014-2017, Βερέττα) και στο συλλογικό έργο «Μετά το σκοτάδι το Φως» με θέμα τη γυναικεία κακοποίηση (Κομνηνός, 2020-υπό την αιγίδα Όμιλο για την UNESCO Νήσων και Πειραιώς).
Έχει διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς ποίησης και το 2019 βραβεύτηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Νήσων και Πειραιώς ως συγγραφέας για τη θεατρική παράσταση «ΟΜΝΙΑ» (Χίος, σκηνοθ. Σ. Σπυράκη) που βασίστηκε σε διηγήματα και ποιήματά της.
Είναι Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας (Παν/μιο Αιγαίου) με θέμα την ποίηση για παιδιά των Γιάννη Ρίτσου και Κώστα Μόντη. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο με μεταπτυχιακές σπουδές στο «ΠΜΣ Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» (Παν/μιο Αιγαίου).
Κριτικές και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Κείμενα», «Κυπριακή Εστία», «Ο αναγνώστης», «Φρέαρ», «Fractal», «Diastixo» κ.ά.