Η εικαστικός Νατάσα Σαβράνη μας μιλάει με την ευκαιρία της έκθεσης ζωγραφικής της εικαστικής ομάδας VAN GeNS με τίτλο “Ο Λύχνος” που θα γίνει στο Κατάλυμα της Γαλλίας την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 ταυτόχρονα με την παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου του Γιώργου Μανέττα.
Οι VAN GeNS είναι μια εικαστική ομάδα, μια παρέα, η οποία ξεκίνησε την πορεία της το 2013 στη Ρόδο, με εμψυχώτρια την Νατάσα Σαβράνη. Η ζωγραφική για τα μέλη της ομάδας είναι ένας παράλληλος δρόμος πέρα από την πραγματικότητα. Είναι το «χόμπι» που δίνει χρώμα στη ζωή τους, διέξοδο στο αδιέξοδο.
Όλα αυτά τα χρόνια πειραματίζονται με διάφορες τεχνικές χρησιμοποιώντας υλικά όπως: ακρυλικά, ακουαρέλες, μελάνια, μολύβια και κάρβουνο.
Ακροβατούν από το συγκεκριμένο, όπως στην πρώτη τους έκθεση με τίτλο: Terra-ta, το 2015, στο αφηρημένο με την έκθεση με τίτλο: Abstract, το 2016. Τολμούν να δοκιμαστούν σε προκλήσεις συνεργασίας, προσπαθώντας να ενώσουν διαφορετικά είδη τέχνης όπως την ζωγραφική με την φωτογραφία, όπως στην έκθεση με τίτλο: “Eαυτός”, εκθέτοντας στο Παλαιό Συσσίτιο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο και στη Γκαλερί «ΜΕΤΑΠΟΛΙΣ» στην Αθήνα.
Μετά από δυο χρόνια δύσκολης συνεύρεσης και με κυρίαρχη την ανάγκη διαφυγής από τον μονόδρομο της απομόνωσης που επέβαλε η πανδημία, η ομάδα έχει την τύχη να συμμετέχει σε μια νέα σύζευξη τεχνών, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον συγγραφέα του βιβλίου «O Λύχνος», τον Γ. Μανέττα.
Σε αυτή την έκθεση η ζωγραφική συναντάει την λογοτεχνία στην απόλυτη καλλιτεχνική έκφραση ψάχνοντας εικαστικές και όχι εικονογραφικές λύσεις. Οι VAN GeNS βαδίζουν στα αλληγορικά μονοπάτια του «Λύχνου» ρίχνοντας τα πινέλα τους στο παιχνίδι του φωτός και της σκιάς.
Με αφορμή αυτή την έκθεση μιλάμε σήμερα με την εικαστικό Νατάσα Σαβράνη.
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη
Πώς πέρασαν την εποχή από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα οι VAN GeNS;
Για τους περισσότερους η αρχή της πανδημίας ήταν αφορμή για ενδοσκόπηση και εσωτερικότητα. Σταμάτησαν οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας και αναλογιστήκαμε ποια πράγματα είναι σημαντικά και ποια δεν έχουν τελικά τόση αξία.
Οι VAN GeNS, είχαμε μόλις τελειώσει ένα μεγάλο πρότζεκτ και όλοι χρειαζόμασταν ένα διάλειμμα, κάτι που τελικά μας προσέφερε η καραντίνα.
Σε προσωπικό επίπεδο η πρώτη καραντίνα ήταν αφορμή για να καταπιαστώ με πάθος με την ακουαρέλα, ένα υλικό που μέχρι τότε το είχα μόνο για να κρατώ γρήγορες χρωματικές σημειώσεις.
Το ταξίδι μου στην υδατογραφία ενέπνευσε και τους υπόλοιπους της ομάδας σε καινούργια ταξίδια με κοινή πορεία και μοίρασμα. Για την έκθεση αυτή δοκιμάσαμε να ζωγραφίσουμε μαζί και διαδικτυακά, καθώς το να ζωγραφίζουμε όλοι μαζί όπως άλλοτε, δεν ήταν εφικτό.
Πώς προέκυψε η νέα σας έκθεση και η συνεργασία με τον συγγραφέα του Λύχνου, κ. Γιώργο Μανέττα;
Με τον Γιώργο Μανέττα γνωριστήκαμε στο Δημοτικό Σχολείο που συνυπηρετούσαμε. Γνώριζα την ιδιαίτερη αγάπη του για την μουσική και αυτό διέκρινα τότε ως κοινό μας τόπο.
Η πανδημία ξεδίπλωσε για εκείνον ένα ακόμα ταλέντο του, το λογοτεχνικό. Ήταν δική του ιδέα αυτή η σύμπραξη της ομάδας μας σε κοινό καλλιτεχνικό τόπο και αποδεχθήκαμε την πρότασή του με μεγάλη χαρά.
Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ένας ζωγράφος που θέλει να δώσει μία άλλη αίσθηση, πέρα από την απλή εικονογράφηση, της οπτικοποίησης ενός βιβλίου;
Εκτιμώ ιδιαίτερα την Τέχνη της Εικονογράφησης. Στην Ελλάδα έχουμε σπουδαίους εικονογράφους.
Για την Έκθεση του «Λύχνου» προτιμήσαμε τα έργα να μπορούν να σταθούν και αυτόνομα. Πήραμε την έμπνευση από τις σελίδες του βιβλίου και ο καθένας από την ομάδα είχε την ελευθερία να δώσει τη δική του οπτική χωρίς τη διάδραση με τον συγγραφέα που συνήθως υπάρχει στην εικονογράφηση ενός βιβλίου.
Τα έργα μας ήταν έκπληξη και για τον Γιώργο. Ελπίζω ευχάριστη.
Δημιουργήσατε την εικαστική ομάδα VAN GeNS το 2014, πριν από οκτώ χρόνια. Ποιος παράγοντας πιστεύετε ότι βοηθάει την ευτυχή καλλιτεχνική συνύπαρξη ετερόκλητων ατόμων ώστε να παραμένετε ενωμένοι και δημιουργικοί σε βάθος χρόνου;
Το ότι είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, βοηθάει να βλέπουμε την ζωή, την τέχνη, τον κόσμο με μια άλλη οπτική. Πότε σκάμε στα γέλια, πότε προβληματιζόμαστε και άλλοτε πάλι μπορεί και να μαλλιοκουβαριαζόμαστε. Όταν αλλάζει προσωπικά ο καθένας από μας, αλλάζει και τις ισορροπίες στην ομάδα.
Η αγάπη μας για την ζωγραφική μπορεί να είναι απλά η αφορμή. Οι μεταξύ μας σχέσεις, μετά από τόσα χρόνια και ειδικά μετά την πανδημία, είναι πολύτιμες.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Το να μπορέσουμε να βρούμε ένα χώρο, ένα εργαστήρι, για να στεγάσουμε τα έργα μας και τα πινέλα μας είναι πρωταρχικής σημασίας.
Καλλιτεχνικά, θα θέλαμε να προχωράμε σε ενδιαφέροντα μονοπάτια ενωμένοι και ανανεωμένοι.
Ποια είναι η Νατάσα Σαβράνη
Γεννήθηκε στον Πειραιά και αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Α.Π.Θ το 2000, με καθηγητή τον Ευάγγελο Δημητρέα.
Επέλεξε την αποκέντρωση και ζει στη Ρόδο από το 2002 όπου εργάζεται ως Εικαστικός – Εκπαιδευτικός στην Α΄βάθμια και τη Β΄βαθμια εκπαίδευση, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Από το 2012 έως το 2016 συνεργάστηκε με τον ΔΟΠΑΡ παραδίδοντας μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου σε παιδιά και ενήλικες στο Εικαστικό Εργαστήρι του Οργανισμού.
Μέχρι το 2019 το εικαστικό της θέμα ήταν παραστατική τέχνη με αφαιρετική ματιά και κύριο υλικό της τα ακρυλικά χρώματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταπιάστηκε με την υδατογραφία σαν κύριο υλικό.
www.behance.net/natashasavrani
@natashasavrani_art
Εκθέσεις – Εφαρμοσμένες Τέχνες
- Σεπτέμβριος 2021. Συμμετοχή στην 5η Μπιενάλε Ακουαρέλας, Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς Θεσσαλονίκη.
- Σεπτέμβριος 2021. Ομαδική έκθεση. «Η Τέχνη του Πορτρέτου ΙΙ», επιμέλεια Νικολένας Καλαϊτζάκη, Arte Visione Gallery, Αθήνα.
- Μάιος 2019. Ομαδική έκθεση. «Μελάνι σε Χαρτί», με επιμελητή τον Πάρη Καπράλο στην Chili ART Gallery στην Αθήνα.
- Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018. Ομαδική έκθεση καθηγητών εικαστικών μαθημάτων Δωδεκανήσου «ARTi-μελείς» στη πτέρυγα του Νεστορίδειου Μέλαθρου.
- Αύγουστος 2017. Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση Εικαστικών τεχνών του 2ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων
- Αύγουστος 2016. Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση Εικαστικών τεχνών του 1ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων.
- Απρίλιος- Μάιος Σκίτσα για το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Λουϊζίδη για την ιστορία του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Θάλεια. https://vimeo.com/101786835
- 2012-2014. Κατασκευές μοναδικών αντικειμένων τέχνης και χειροτεχνημάτων από ανακυκλωμένα υλικά με την επωνυμία «Remake Art & Recycling Studio»
- Δεκέμβριος 2007. Ομαδική έκθεση καθηγητών εικαστικών μαθημάτων Δωδεκανήσου «παραλίγο 20» στο κατάλυμα της Γαλλίας.
- Μάιος – Ιούνιος 2001. Ομαδική έκθεση Ζωγραφικής στην γκαλερί OPUS 39, στην Λευκωσία της Κύπρου.