Παλίνδρομα Διηγήματα και “διπλά γενέθλια” στο Δέντρο

Παλίνδρομα διηγήματα και τα 35 χρόνια του βιβλιοπωλείου Το Δέντρο

Με ένα θερμό χειροκρότημα για την αναγγελία της επετείου των 35 χρόνων λειτουργίας του βιβλιοπωλείου Το Δέντρο από τον Λευτέρη Καβαλιέρο, ξεκίνησε η παρουσίαση της συλλογής Παλίνδρομα διηγήματα του Φραγκίσκου Καλαβάση την Τετάρτη 28/9 το βράδυ στην ταράτσα του βιβλιοπωλείου.

Ο Δημήτρης Κόκκινος εισήγαγε στο ύφος της γραφής και της πλοκής που επιχειρεί ο Φραγκίσκος Καλαβάσης και πλαισίωσε κριτικά το λογοτεχνικό περιεχόμενο των δεκαεννιά διηγημάτων του, αναδεικνύοντας ίχνη της μαθηματικής σκέψης του συγγραφέα και συνδέοντας με αναφορές σε συγκεκριμένα έργα και σύγχρονα ρεύματα της λογοτεχνίας. 

Η ανάγνωση των διηγημάτων Το νανούρισμα από τον Πάνο Δρακόπουλο, Ημίφως στο μισοσκόταδο από την Νατάσα Καμενίδου, καθώς και ένα εκτενές απόσπασμα από Το διπλάσιο αλφάβητο που διάβασε η Αναστασία Ζέππου,  πρόσφεραν στις παρευρισκόμενες και τους παρευρισκόμενους μια ενδεικτική αναγνωστική γεύση από τα Παλίνδρομα διηγήματα.

Η συνομιλία της Τίτσας Πιπίνου με τον Φραγκίσκο Καλαβάση εισήλθε σε ιδιαίτερες πτυχές της συγγραφής και συνάρθρωσης των διηγημάτων στη συλλογή Παλίνδρομα διηγήματα, ενώ με αφετηρία το συγκεκριμένο έργο επεκτάθηκε σε ευρύτερα και επίκαιρα θέματα της λογοτεχνικής δημιουργίας.

Το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων στην κατάμεστη ταράτσα, φάνηκε να κεντρίζουν οι σκέψεις των δυο συγγραφέων για τη σχέση της μυθοπλασίας με το βίωμα, για τη δύναμη, τα όρια και τη σημασία της λογοτεχνικής δημιουργίας στην ανάπτυξη του πολιτισμού, για τις συγκρούσεις και συνεχιζόμενες και σήμερα διώξεις λογοτεχνών και καλλιτεχνών από ολοκληρωτικές εξουσίες, για την αφήγηση της αίσθησης μοναξιάς και αλληλεπίδρασης των λογοτεχνικών ηρώων με τους τόπους και το κοινωνικό περιβάλλον, για τις διαφορετικές λογοτεχνικές εκδοχές που εκδηλώνονται με το μυθιστόρημα, την ποίηση και το διήγημα.

Ο Φραγκίσκος Καλαβάσης υπογράμμισε ότι η παρουσίαση του Δημήτρη Κόκκινου, τα ερωτήματα της Τίτσας Πιπίνου, αλλά και οι τρόποι ανάγνωσης του Πάνου Δρακόπουλου, της Νατάσας Καμενίδου και της Αναστασίας Ζέπου τον οδήγησαν να ξαναδιαβάσει τα διηγήματα για να αναζητήσει την πολλαπλότητα της δικής τους οπτικής στη δική του γραφή, κι ότι αυτή η αναστοχαστική εμπειρία συντονίζεται απόλυτα με την συγγραφική του προσπάθεια να αφηγηθεί την ποικιλία όσων συμβαίνουν ταυτόχρονα την κάθε μας στιγμή.

Με αφορμή τα “διπλά γενέθλια” του Δέντρου, καθώς με την παρουσίαση των Παλίνδρομων διηγημάτων πλησίασε τον αριθμό των εφτακοσίων εκδηλώσεων που έχει φιλοξενήσει, επισημάνθηκε ότι τα βιβλιοπωλεία στις πόλεις λειτουργούν και ως τόποι συνάντησης και συνομιλίας μεταξύ συγγραφέων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη ρευμάτων στην τέχνη και στη καλλιέργεια κουλτούρας στην πόλη.

Την εκδήλωση, που συντόνισε η Ευρυδίκη Κοβάνη, τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Ρόδου, της πνευματικής ζωής, του καλλιτεχνικού κόσμου, στελέχη της εκπαίδευσης και φυσικά φίλες και φίλοι της τέχνης και του λόγου.

Από Κασέρη
Καθιστοί από αριστερά: Αναστασία Ζέππου, Ευρυδίκη Κοβάνη, Φραγκίσκος Καλαβάσης, Τίτσα Πιπίνου. Όρθιοι από αριστερά: Δημήτρης Κόκκινος, Λευτέρης Καβαλιέρος, Πάνος Δρακόπουλος, Νατάσα Καμενίδου, Γεωργία Ζακοπούλου

 

 

 

 

About Author

Back to top