Ο Πέτρος Λαρδάς συμμετέχει με 15 έργα του στην έκθεση “Αντιθέσεις” που πραγματοποιείται στη γκαλερί Syros Art Gallery από 18 έως 31 Αυγούστου 2022. Έργα εμπνευσμένα από τα αγαπημένα του θέματα, τη θάλασσα και τη φύση, δοσμένα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο.
Με αυτή την ευκαιρία είχαμε την χαρά μία πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης μαζί του.
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη
Κύριε Λαρδά, γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης;
Ο καλλιτέχνης γίνεται μέσα από συνεχή μελέτη, παρακολούθηση Μουσείων, Εκθέσεων, νέων τάσεων και ρευμάτων της Τέχνης. Στον προσωπικό του χρόνο οργανώνει τη σκέψη του, τα υλικά του, σχεδιάζει, παρατηρεί τη φύση, τους ανθρώπους, τα ζωάκια, τη θάλασσα, τα βουνά και τον ουρανό.
Παίρνει τα μηνύματα της κοινωνίας. Ακούει μουσική, βλέπει θέατρο, μελετά συνεχώς.
Όταν έλθει η ώρα που ωριμάζει η εικόνα που θέλει να δημιουργήσει, σχεδιάζει και υλοποιεί το έργο.
Το ταλέντο ή οι επιρροές καθορίζουν την εξέλιξή μας;
Οι επιρροές και η αξιοποίηση τους. Τα παγκόσμια ρεύματα Τέχνης. Ιμπρεσιονισμός, Εξπρεσιονισμός, Φουτουρισμός, Σουρεαλισμός, Κονστρουκτιβισμός, Arte Povera, Minimal Art κ.ά. Εκεί το ταλέντο μαζί με τη γνώση μετατρέπονται σε δεξιοτεχνία και υλοποιούν το έργο.
Όλοι γεννιούνται με κάποιο ταλέντο, αρκεί να το ανακαλύψουν γρήγορα και να το αξιοποιήσουν.
Τι σημαίνει η ζωγραφική για εσάς;
Είναι μιά αιώνια ερώτηση που απευθύνεται στον ορατό κόσμο μέσω της οπτικής αίσθησης.
Ο ζωγράφος, είναι απλά και μόνο εκείνος που έχει την ικανότητα και την επιθυμία να δώσει υλική μορφή στην οπτική του αντίληψη. Το πρώτο μέρος είναι αντιληπτικό και το δεύτερο εκφραστικό.
Οι δύο αυτές διαδικασίες όμως δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν στην πράξη. Ο καλλιτέχνης εκφράζει ό,τι αντιλαμβάνεται και αντιλαμβάνεται ό,τι εκφράζει.
Η ζωγραφική είναι μιά ιστορία μεθόδων οπτικής αντίληψης, μιά ιστορία των διάφορων τρόπων με τους οποίους ο άνθρωπος έχει δει τον κόσμο.
Το σχέδιο ή το χρώμα είναι πιο σημαντικό;
Και τα δύο. Υπάρχουν περίοδοι όπου το σχέδιο ελεύθερο ή γραμμικό, με μαθηματικά (π.χ. αναλογίες Χρυσής Τομής) και γεωμετρία ή και όχι, μου κλέβουν πολύτιμο χρόνο.
Το χρώμα, αχ… το χρώμα, είναι το καλειδοσκόπιο των αισθήσεων. Πότε είναι γαλήνιο, ήρεμο, πότε σκληρό και επιθετικό, πότε ζεστό και άλλοτε κρύο. Πότε δυναμικό και με ένταση, άλλοτε πράο και γλυκό.
Μέσω της όρασης, έχει τη δυνατότητα να αυξομειώνει ακόμη και τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, σε ελάχιστο βέβαια βαθμό.
Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην ομαδική έκθεση στη Σύρο;
Η ευκολία πλέον της ανάδειξης κάποιων έργων μου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα με έφερε σε επαφή με τον υπεύθυνο της Syros Art Gallery κ.Μάνο Πιτσικάλη, ο οποίος μου πρότεινε να στείλω 15 έργα μου για μιά έκθεση από 17 έως 31 Αυγούστου.
Ήδη αυτές τις ημέρες η Gallery φιλοξενεί μια σπουδαία έκθεση, πολύ γνωστών και σπουδαίων ζωγράφων. Ήταν μια δελεαστική πρόταση για μένα και φυσικά δέχτηκα.
Πότε και με τι διάθεση δημιουργήσατε τα έργα που θα δούμε στην έκθεση;
Τα 12 από τα 15 έργα μου είναι εμπνευσμένα από τις θάλασσες του Αιγαίου Αρχιπελάγους, τις θάλασσες των ονείρων μας. Τα άλλα είναι 3 νεκρές φύσεις.
Πάντα όταν ζωγραφίζω μιά θάλασσα, το πνεύμα, το μυαλό και η ψυχή ηρεμεί. Είναι το αγαπημένο μου θέμα. Στη θάλασσα μεγάλωσα και την έζησα με όλες τις ιδιοτροπίες της.
Τι σας εμπνέει στην τέχνη και στη ζωή;
Το συναίσθημα των ανθρώπων που βγαίνει αβίαστα στα πρόσωπά τους. Το φως και τα παιχνιδίσματά του. Τα χρώματα της φύσης.
Οι ασχολίες των ανθρώπων και τις ιδιαίτερες διαδικασίες παραγωγής. Τα κοινωνικά μηνύματα.
Τα λουλούδια, τα γυμνά, η χλωρίδα και η πανίδα της πατρίδας μας. Οι δικοί μου άνθρωποι.
Έχετε μία αναγνωρίσιμη εικαστική ταυτότητα. Πώς την διαμορφώσατε;
Όλα έγιναν σιγά-σιγά, με πολλή δουλειά. 50 χρόνια ζωγραφική. Πολλές Ατομικές και Ομαδικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παγίωσα το δικό μου στυλ, τη δική μου ματιέρα. Πειραματίστηκα, δούλεψα άπειρες ώρες και τελικά κατέληξα σ’ αυτή την αναγνωρίσιμη εικαστική μου ταυτότητα.
Πώς βιώσατε καλλιτεχνικά τα τελευταία δύο χρόνια με όλα όσα έφερε στη ζωή μας η πανδημία;
Οι καλλιτέχνες και ειδικά οι εικαστικοί, μιά ζωή βιώνουν τη δική τους… πανδημία. Αν δεν κλειστείς στο εργαστήρι για να δημιουργήσεις, έργο δεν βγαίνει.
Βέβαια υπάρχουν και οι καλλιτέχνες που ζωγραφίζουν στην ύπαιθρο.
Όμως όλη αυτή η κατάσταση του εγκλεισμού και του αποκλεισμού των κοινωνικών επαφών είχε για όλους μας αρνητικά αποτελέσματα καθώς και μεγάλο πόνο για τις απώλειες συνανθρώπων μας.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία;
Προσφορά και μόνο προσφορά. Να δίνει χαρά, να προβληματίζει, να προάγει την καλαισθησία, να συγκινεί. Να είναι πάντα ένα βήμα πιό μπροστά από την Ιστορία.
Ποιος είναι ο Πέτρος Λαρδάς
Ρόδιος στην καταγωγή, ο Πέτρος Λαρδάς γεννήθηκε στους Λειψούς Καλύμνου. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων και πτυχιούχος του Πάντειου Πανεπιστημίου στις πολιτικές επιστήμες.
Εργάστηκε στην ΕΤΕ και ήταν Περιφερειακός Διευθυντής στη Δυτική και μετέπειτα στην Κεντρική Ελλάδα.
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές Εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 15 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα μέχρι σήμερα έργα του υπερβαίνουν τα 2.500 και βρίσκονται σε Ιδιωτικές και Δημόσιες συλλογές.
Είναι παντρεμένος με τη Λούλα Μπούκα και έχουν ένα γιό, τον Λουκά.