ΡΕΝΑ ΣΙΓΑΛΑ, ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Ρένα Σιγάλα είναι συγγραφέας, μουσικοπαιδαγωγός και εικαστικός. Αφορμή για την συνάντησή μας στάθηκε η μουσικοχορευτική παράσταση “Ο Λούλης ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα” σε κείμενο δικό της και σκηνοθεσία Βάσως Γουλιελμάκη που ανεβαίνει από την Κυριακή 7 Απριλίου στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός, για 6 μόνο παραστάσεις την Κυριακή 7, 14, 21 Απριλίου στις 11:30 και την Κυριακή 12, 19, 26 Μαΐου στις 11:30.

Βασισμένη στο βιβλίο της Ρένας Σιγάλα “Λούλης ένας χαρούμενος χαρταετός” το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες, η παράσταση γνωρίζει στα παιδιά διασκεδάζοντας τα ήθη και έθιμα της χώρας μας, ενώ παράλληλα, με οπτικοακουστικό υλικό τα φέρνει σε επαφή με σπουδαίους αρχαιολογικούς τόπους της Ελλάδας.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Πώς και πότε γεννήθηκε ο «Λούλης ο χαρταετός»;

Ο Λούλης ο χαρταετός γεννήθηκε από τη πένα μου πριν 18 ολόκληρα χρόνια. Πνευματικό μου παιδί αυτό, που έπρεπε να ενηλικιωθεί για να ανέβει στο σανίδι.

Τι συμβολίζει η ιστορία του;

Η ιστορία του συμβολίζει το πέταγμα προς την ελευθερία και τη γνώση. Μέσα από το αυτόβουλο πλέον πέταγμά του, γνωρίζει νέους τόπους και φίλους και αποκτά γνώσεις που τον μεταμορφώνουν και τον ωριμάζουν.

Στην ενασχόλησή σας με το βιβλίο και το θέατρο για παιδιά έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είστε πολύτεκνη μητέρα;

Πιστεύω πώς συνέβαλε σε κάποιο βαθμό. Τα παιδιά μου ήταν και είναι η κινητήριος δύναμή μου και σαφώς όταν έγραψα το βιβλίο πριν 18 χρόνια που ήταν μικρά σε ηλικίες, το έγραψα για να τους το διαβάζω!

Τι μηνύματα θέλετε να μεταφέρετε στα παιδιά;

Με το θεατρικό έργο “Ο Λούλης ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα”, όπως πρωτίστως φαίνεται και από τον τίτλο, θέλω να γνωρίσω στα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας τον πλούτο της χώρας μας, ο οποίος είναι τα αρχαιολογικά μνημεία και οι σπουδαίοι ανά τον κόσμο αρχαιολογικοί χώροι που έχουμε.

Τα παιδιά μέσα από τις εικόνες και τους ήχους της παράστασης έρχονται σε επαφή με μέρη που ίσως πολλά από αυτά να μην έχουν επισκεφθεί ακόμη. Έτσι γνωρίζουν πώς η Ελλάδα μας είναι πλούσια σε μνημεία και πολιτισμό.

Τι ιδιαιτερότητες είχε η μεταφορά του βιβλίου σας σε θεατρική παράσταση;

Οι ιδιαιτερότητες ήταν ότι ο ήρωας μου έπρεπε να ταξιδέψει πλέον μόνος του χωρίς σκοινί να το χειρίζεται κάποιος άνθρωπος.

Εκεί, ως από μηχανής Θεός, εμφανίστηκε η Ήρα, το σπουργίτι που, ακουμπώντας πάνω στα δικά της φτερά, του δόθηκε η δυνατότητα να πετάξει.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα παράξενο ζευγάρι ταξιδιωτών, το οποίο τελικά διαμόρφωσε και τη ροή του έργου.

Πώς αντιδρούν οι μικροί θεατές στο έργο;

Αυτό που με ενθουσιάζει και παρατηρώ στις παραστάσεις μας είναι πώς τα παιδιά από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό συμμετέχουν στη ροή της ιστορίας και τελικά την αφομοιώνουν.

Είναι και οι πληροφορίες που τους δίνονται ευχάριστες μέσα από τα τραγούδια και την άριστη εκτέλεση από τους ηθοποιούς, οπότε βλέπω γελαστά και ικανοποιημένα προσωπάκια στο τέλος κάθε παράστασης.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στα μελλοντικά μου σχέδια σίγουρα είναι άλλο ένα παιδικό θεατρικό έργο, μετά το 2024 όμως καθώς ο Λούλης θα ταξιδέψει και τον χειμώνα σε θέατρα και σχολεία. Επίσης δύο έργα με κοινωνικό περιεχόμενο, τα οποία θα ανέβουν σε βραδινή ώρα.

Σιγάλα Ρένα

''O LOYLHS TAXIDEYEI STHN ARXAIA ELLADA'' PHOTO_1
“Ο Λούλης ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα”
Συντελεστές:

Κείμενο-στίχοι τραγουδιών: Ρένα Σιγάλα

Σκηνοθεσία-Χορογραφίες: Βάσω Γουλιελμάκη

Μουσική: Άκης Μελλής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιάσων Λαγουτάρης

Ηχογράφηση: Studio Earth

Σκίτσα: Φώτης Φωτίου

Ήχος: Γιάννης Τσούκας

Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Σταυριάνα Καδή

Άννα -Μαρία Κόρνια

Ιάσων Λαγουτάρης

Σίμος Τζίτζης

Θεόδωρος Τούτσης

Παραστάσεις:

Κυριακή 7, 14, 21 Απριλίου στις 11:30

Κυριακή 12, 19, 26 Μαΐου στις 11:30

 

About Author

Back to top