Ο Σαμψών Φύτρος ερμηνεύει τον Ναύτη στην παράσταση “Τα λόγια της πλώρης μου”, έναν θεατρικό μονόλογο βασισμένο στα Λόγια της πλώρης του Ανδρέα Καρκαβίτσα που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Φούρνος από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Βαρβαρέσου.
Με αυτή την ευκαιρία τον συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί του.
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη
«Τα λόγια της πλώρης μου» βασίζεται σε έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε σε αυτό το έργο ώστε να καταπιαστείτε μαζί του;
Το κείμενο αυτό το πρωτοδιάβασα κατά την περίοδο της στρατιωτικής μου θητείας. Τις ώρες που προσπαθούσε το μυαλό μου να αντέξει το παράλογο αυτής της χρονικής περιόδου, τα λόγια της πλώρης άνοιγαν ορίζοντες και χάραζαν πορεία σε μέρη και τόπους που έβλεπα μπροστά μου. Με βοηθούσαν να απεγκλωβιζομαι και ονειρεύομαι.
Έτσι έγινε η πρώτη διασκευή η οποία αποτέλεσε την βάση της εργασίας μας με τον Γιάννη όταν αναζητούσαμε καποιο κείμενο για να φτιάξουμε μια παράσταση που να ταξιδεύει και να μας ταξιδεύει.
Ποιο μήνυμα μεταφέρει η παράσταση;
Ο Καρκαβίτσας στον “κάτω κόσμο του” μας λέει: “Πέθανα, δεν σκοτίζομαι για κόλασες και παραδείσους. Πάω γραμμή στο τσαντίρι μου”.
Τι προκλήσεις έχει για εσάς αυτός ο ρόλος;
Να είμαι ένας αγγελιοφόρος ιδεών, νοημάτων και γλώσσας χωρίς συναισθηματικές υπερβολές που να εμποδίζουν τον θεατή να ταξιδέψει στον κόσμο του κειμένου και να νιώσει ελεύθερα αυτό που θέλει. Ελεύθερα όπως και ο ναύτης μου.
Ποιος είναι ο Ναύτης;
Είναι ο άνθρωπος που παλεύει να σπάσει τα στερεότυπα και να είναι αυτό που θέλει χωρίς βαρίδια και προσδοκίες άλλων.
Γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης;
Κάποιος παίρνει απόφαση να εκφραστεί μέσα από την τέχνη. Δεν ξέρω αν γεννιέται ή αν γίνεται. Πάντως κάτι μένει. Ή όχι. Ένα αποτύπωμα. Ή όχι. Αυτό έχει σημασία. Όλα ανοιχτά. Ελεύθερα. Στο φως
Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;
Θέληση
Ελευθερία
Αγάπη
Τρέλα
Ροή
Ολοκλήρωση
Τι είναι αυτό που κάνει μία παράσταση καλή;
Να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να πεις και για ποιον λόγο το λες.
Με τι συναισθήματα θα θέλατε να φύγουν οι θεατές;
Όλα τα συναισθήματα έχουν το λόγο ύπαρξής τους. Και τα θετικά και τα αρνητικά.