Σάββας Καρατζιάς, Συνθέτης | Συνέντευξη

Ο Σάββας Καρατζιάς δεν είναι απλά ένας ταλαντούχος συνθέτης που με το έργο του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας. Είναι ένας καλλιτέχνης με πάθος για την τέχνη του, με πίστη, όραμα και ιδέες που ξέρει να τους δίνει σχήμα και μορφή.

Μετά την θριαμβευτική διεθνή πορεία των ορατορίων του «Θεοφάνης ο Έλληνας» και «Αντρέϊ Ρουμπλιόφ», διοργανώνει με την ομάδα του για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία.

Ένα πρωτότυπο εγχείρημα που φιλοδοξεί να κάνει την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς Πολιτιστικού Τουρισμού.  

 

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία;

Η συνάντηση, η κοινή αισθητική και η επιθυμία να προβάλουμε την τέχνη και τους καλλιτέχνες που αγαπάμε σε ένα μοναδικό σκηνικό το οποίο προσφέρει η Ρόδος, ήταν η αρχή του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία.

Ο πρωτότυπος και πολυδιάστατος αυτός καλλιτεχνικός θεσμός δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Γαλλικού Οργανισμού Arts Spontanés και της Ars Artis που έχει την έδρα της στη Ρόδο.

Το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία γιορτάζει φέτος την τρίτη δημιουργική του χρονιά και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (E.O.T).

Είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ) και της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου.

Με την σημαντική στήριξη του ΠΡΟΤΟΥΡ, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και ιδιωτικών φορέων που στηρίζουν ανιδιοτελώς τον Πολιτισμό.

 

Σε ποιο κοινό απευθύνεται το Φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, στο Ροδιακό κοινό και στους ξένους επισκέπτες, λάτρεις της μουσικής και της τέχνης αλλά και στο κοινό που επιθυμεί να ζήσει μια διαφορετική εμπειρία.

Για δέκα συνεχόμενες ημέρες, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου μετατρέπεται σε ένα εργαστήρι μουσικής και τέχνης.

Cartes postales validé FEP2021

 

Τι ακριβώς θα παρακολουθήσουμε στη διάρκεια του Φεστιβάλ;

Στο 3ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, oι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πλούσιες δραστηριότητες όπως :

  • Συναυλίες που θα συμπεριλαμβάνει το ξεχωριστό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Γαλλικής χορωδίας Mikrokosmos «Η προέλευση του Κόσμου/The Origin of the World» και το πρόγραμμα «Ελλήνων  Ήχος» της πειραματικής χορωδίας του δήμου Ρόδου. 
  • Εργαστήρια μουσικής και θεάτρου.
  • Μουσικό περίπατο, ανακαλύπτοντας την κρυμμένη ακουστική της παλιάς πόλης.
  • Έκθεση φωτογραφίας.
  • Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «PASSION» και του ντοκιμαντέρ «Ρόδος, σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό για όλες τις εκδηλώσεις του δεκαημέρου, η κράτηση όμως είναι υποχρεωτική στην ηλεκτρονική σελίδα του Φεστιβάλ : www.festivaleuropeanpolyphony.com

Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα υγείας που προβλέπονται για τον covid 19.

 

  • ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ : Τρεις (3)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/10/2021

«Ελλήνων  Ήχος»

Πειραματική χορωδία του δήμου Ρόδου

Γιώργος Σακελλαρίδης, μουσική διεύθυνση

Με την συμμετοχή : Αγαπητός Πάχος (σόλο φωνή), Λεωνίδας Σακελλαρίδης (σόλο φωνή και βιολί), Ελευθερία Ζαράκη (σόλο φωνή), Ηλίας Αναστασιάδης (λύρα, λαούτο), Παναγιώτης Παπαδημητρίου (σαντούρι), Άννα Νικητιάδη (κρουστά), Δημήτρης Ιωσήφ (πιάνο), Άγγελος Μοσχίδης (κιθάρα-ούτι).

 

Χώρος: Δημοτικό θέατρο Ρόδου

Ώρα : 8.30 μ.μ

 

Το μουσικό πρόγραμμα : 40 λεπτά χωρίς διάλειμμα  (θα προηγηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ρόδος, σταυροδρόμι Πολιτισμών» διαρκείας 25 λεπτών).

Συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι καθώς και τέσσερα Δωδεκανησιακά παραδοσιακά τραγούδια επεξεργασμένα πολυφωνικά από τους Παναγιώτη-Λουκά Μπέλλο και Λεωνίδα Σακελλαρίδη.

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/10/2021 και Κυριακη 31/10/2021

« Η προέλευση του Κόσμου / The Origin of the World »

 

Γαλλική χορωδία MIKROKOSMOS

Loïc Pierre, καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση

 

Χώρος : Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου 

Ώρα : 8.30 μ.μ

 

Το μουσικό πρόγραμμα : 1 ώρα 15’ χωρίς διάλειμμα

Συνθέσεις των Bruno Régnier, Veljo Tormis, Meredith Monk, Jaakko Mäntyjärvi, Gjermund Larsen, Bo Holten, Henning Sommerro, Grete Pedersen

 

 

  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – ΠΡΟΒΟΛΕΣ : Δύο (2)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/10/2021

«ΡΟδος, σταυροδρΟμι ΠολιτισμΩν» ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Χρύσανθος Αντωνίου

 

Χώρος :  Δημοτικό θέατρο Ρόδου

Ώρα : 8.30 μ.μ

 

Το πρόγραμμα : Προβολή της ταινίας. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Πειραματική Χορωδία του Δήμου Ρόδου.

 

Άλλες προβολές : 23-30 Οκτωβρίου στο Κατάλυμα της Γαλλίας

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/10/2021

«PASSION» ταινία μικρού μήκους 

Gabriel Mirété, σενάριο και σκηνοθεσία 

 

Χώρος: Δημοτικό θέατρο Ρόδου

Ώρα : 8.30 μ.μ

 

Το πρόγραμμα : Προβολή της ταινίας και συνάντηση με τους καλλιτέχνες και την ομάδα παραγωγής.

 

 

  • ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : Μία (1)  

« Inspiring Rhodes »

 

Έχοντας σαν στόχο την διεύρυνση του φεστιβάλ σε καινούργιες μορφές τέχνης, εγκαινιάζουμε την δεύτερη έκθεση φωτογραφίας. Κάθε χρόνο σημαντικοί διεθνείς φωτογράφοι θα φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος «Residency program Ευρωπαϊκή Πολυφωνία» που δημιούργησε το ίδιο το Φεστιβάλ δίνοντας την δυνατότητα στους καλλιτέχνες να εξερευνήσουν το νησί της Ρόδου και γενικότερα το Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Φωτογράφος : Adeline Bommart 

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας  

Διάρκεια της έκθεσης : 23-30 Οκτωβρίου 2021

Ώρες επίσκεψης  :  10:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00 

Εγκαίνια της έκθεσης *  : 22  Οκτωβρίου 2021

* Τα εγκαίνια θα είναι κλειστά για το κοινό, λόγω των περιορισμών του covid 19.

 

 

  • ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ : Ένας (1)

 

Γαλλική Χορωδία MIKROKOSMOS

Ημερομηνία : Πέμπτη 28/10/21

Χώρος : Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου 

Ώρα : Βράδυ  

 

Σε προκαθορισμένα σημεία, μικρές ομάδες απο μουσικούς της χορωδίας Mikrokosmos θα τραγουδήσουν αποσπάσματα απο τα έργα του ρεπερτορίου της χορωδίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μελέτη της μετάδοσης του ήχου σε διαφορετικούς χώρους, γνωριμία και ανταλλαγή ιδεών με τοuς επισκέπτες. Μια ευκαιρία για το κοινό να πειραματιστεί και να παίξει (κρουστά, φωνές κλπ.) στα διάφορα εργαστήρια-χώρους.

1 Πύλη Ντ’ Αμπουάζ  

2 Είσοδος Παλάτι Μ. Μαγίστρου 

3 Κατάλυμα της Γαλλίας   

4 Παναγία του Μπούργκου 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : Τρία (3)  

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΙΝΕΜΑ-ΘΕΑΤΡΟΥ : Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 

 

Υπεύθυνος εργαστηρίου : Gabriel Mirété (Fr) 

Κοινό : Ενήλικες

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας    

Διάρκεια : 1 ώρα

Ώρα : 6.00 μ.μ – 7.00 μ.μ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ : Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021  

Εργαστήριο μουσικής απο τους μουσικούς της χορωδίας Mikrokosmos απευθυνόμενο σε παιδιά.

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας

Ώρα : 10.00 π.μ – 11.00 π.μ

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ : Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021  

Εργαστήριο μουσικής απο τους μουσικούς της χορωδίας Mikrokosmos απευθυνόμενο σε ενήλικες.

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας

Ώρα : 11.00 π.μ. – 12.00 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία 2021

 

Ποια εκδήλωση του φεστιβάλ θεωρείτε κορυφαία και θα μας συστήνατε να μην την χάσουμε;

Όλες οι εκδηλώσεις είναι εξ ίσου σημαντικές διότι παρουσιάζουν διαφορετικές τέχνες! Η ιδιαιτερότητα όμως της τρίτης έκδοσης βασίζεται στην δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας που ονομάζεται «Passion/Πάθος» και είναι Ελληνογαλλικής παραγωγής. Ένα μουσικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο ταξίδι διάρκειας 20 λεπτών που διεισδύει στα παρασκήνια της χορωδίας Mikrokosmos μέσα από μια ιστορία που διαδραματίζεται μεταξύ των μουσικών-ηθοποιών.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, στην πόλη Βιερζόν και στο νησί της Ρόδου με την συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων ηθοποιών όπως ο Gabriel Mirété, η Léa Issert, ο Κωστής Σαββιδάκης, ο Σπύρος Σπανός, η Πειραματική Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η Θεατρική ομάδα Πράξις κ.α.

Η ταινία «Passion/Πάθος» είναι διαθέσιμη στο κανάλι Youtube του Φεστιβάλ :​ https://youtu.be/jX5y3o4yELg 

Για να ζήσετε μοναδικές εμπειρίες ανακαλύπτοντας τη Γαλλική χορωδία Mikrokosmos, σας προσκαλούμε στις δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

 

Ποιος είναι ο στόχος του Φεστιβάλ και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ο στόχος μας είναι να μεταμορφώσουμε τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα σε μία σύγχρονη καλλιτεχνική Πρωτεύουσα και έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς «Πολιτιστικού Τουρισμού» διεθνώς.

Μέσα από τον προγραμματισμό και τις στοχευμένες δράσεις μας, συμβάλουμε στην δημιουργία ενός διεθνούς θεσμού, σημείο συνάντησης των τεχνών, του Πολιτισμού, της δημιουργικότητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Από την πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ το 2019, επενδύουμε στην ευρωπαϊκή διάσταση και την Ελληνογαλλική σύνδεση, καθώς το φεστιβάλ γεννήθηκε με την συνεργασία των δύο οργανισμών.

Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και προώθηση της μουσικής στους νέους καθώς και στην κοινωνική συμμετοχή, προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες να γίνουν κοινωνοί σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα!

Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ

Ο Σάββας Καρατζιάς γεννήθηκε στη Ρόδο το 1981. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα με καθηγήτρια την Μαλαματή Παρασκευή στο ωδείο A. Corelli το 1995 και απ’ τον Ιούνιο του 2014 είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας με “Άριστα”. 

  • Απ’ το 1991 έως το 1996 παρακολούθησε μαθήματα μονωδίας στο ωδείο A. Corelli  στην τάξη του Πετρίδη Νικόλαου, συμμετέχοντας σε διάφορα μουσικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα.
  • To 2012 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην σχολή Ανώτερων Θεωρητικών στο τμήμα ειδικού Αρμονίας και Αντίστιξης στο ωδείο A. Corelli, αποκτώντας τα πτυχία του με βαθμό ” Άριστα Παμψηφεί”.
  • Παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του στα γνωστικά αντικείμενα Ενορχήστρωση και Σύνθεση με καθηγητή τον Νίκο Χαριζάνο, έναν από τους πιο σημαντικούς  Έλληνες συνθέτες.
  • Έχει συμμετάσχει ως σολίστ κιθάρας, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2011 και σε διάφορα μουσικά κονσέρτα και συναυλίες από το 1996 έως και σήμερα.
  • Έχει πάρει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης για κλασική κιθάρα “World Guitar Competition” το 2012 στο Novi Sad της Σερβίας, με το έργο «Four errant icons», περνώντας στην τελική φάση του διαγωνισμού.
  • Εμφανίστηκε στη δισκογραφία σαν συνθέτης το 2015, με το δίσκο “Echomonologues”.
  • Ως συνθέτης έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους σολίστες και ορχήστρες όπως τη Χρυσή ολυμπιονίκη χορωδία Ροζάρτε, τη Συμφωνική Ορχήστρα Αγ. Πετρούπολης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα La Marquise, το Μουσικό Σύνολο Όπερα Νέων, το μουσικό σύνολο Ars Nova Ensemble, την Ρόζη Μαστροσάββα,τον καλλιτεχνικό διευθυντή των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ Αναστάσιο Συμεωνίδη, τον Anton Kholodenko, την Olga Kim, τον Παναγιώτη Γώγο, Αναστάσιο Στέλλα, Δανάη Κιουπούρογλου, Ματίνα Μακέστα, Γιώργο Καβάσιλα, Δημήτρη Καμαριανίδη κ.α.
  • Το 2016 συνέθεσε το μουσικοθεατρικό έργο με τίτλο «Ο κύκλος του Δέκα» που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες, ηθοποιούς και χορογράφους.
  • Με το ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» που συνέθεσε το 2017 για τον θεμελιωτή της ρωσικής αγιογραφίας (υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων) αρχίζει ένα μεγάλο διεθνές ταξίδι με αφετηρία την Ρόδο και θριαμβευτική πορεία στο Φανάρι με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στο College Notre Dame de France στο Παρίσι, στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, στη Νέα Υόρκη, στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και με τις ευλογίες της Α.Θ. Μακαριότητας του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β.
  • Την ίδια επιτυχία είχε στη Μόσχα όπου παρουσιάστηκε το ορατόριο «Αντρέϊ Ρουμπλιόφ» που συνέθεσε για τον μαθητή του Θεοφάνη που είναι και Άγιος στη Ρωσία.
  • Είναι διευθυντής και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Α. Corelli Ρόδου από το 2008 έως και σήμερα.

Σάββας Καρατζιάς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Author

Back to top