Η Χριστίνα Μπουριώτη αυτόν τον χειμώνα ερμηνεύει την “Ελένη ή Σούλα” στον ομότιτλο βραβευμένο μονόλογο της Δέσποινας Καλαϊτζίδου που απέσπασε το 2015 το Α’ βραβείο συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το “Greek Play Project” και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου για 8 μόνο παραστάσεις.
Αυτή η παράσταση μάς έδωσε την ευκαιρία να την συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί της.
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη
Τι πραγματεύεται το έργο «Ελένη ή Σούλα»;
Το έργο βασίζεται στον μύθο της ωραίας Ελένης, αλλά εδώ βλέπουμε μία διαφορετική Ελένη. Βλέπουμε την Ελένη ως άνθρωπο, ως γυναίκα με συναισθήματα, να διαμαρτύρεται. Δεν αντέχει άλλο να κατηγορείται για τον πόλεμο, εκδηλώνει έντονα την ανησυχία της και λαχταρά να ήταν μία άλλη.
Τι θα γινόταν αν ήταν η Σούλα, μία απλή κομμώτρια από ένα χωριό του Ολύμπου, με δυναμική προσωπικότητα και ζούσε χωρίς να την νοιάζει ο κοινωνικός περίγυρος και τα πρέπει; Θα ήταν τότε διαφορετική η μοίρα της ή μπορεί και όχι;
Είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα αυτές οι δύο γυναίκες ή αποτελούν και οι δύο μία άλλη εκδοχή της ωραίας Ελένης;
Είναι ξεκάθαρα δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ουσιαστικά είναι η Ελένη, η οποία επιθυμεί να ήταν η Σούλα. Δεν μπορεί να αντέξει άλλο το βάρος που της έχουν προσδώσει και θα ήθελε να είναι μία απλή γυναίκα, που θα ζούσε τη ζωή της ελεύθερα. Χωρίς να είναι το σύμβολο που κατηγορήθηκε για τον πόλεμο, “ένας μύθος”.
Τι προκλήσεις έχει για εσάς το να ερμηνεύσετε αυτόν τον διπλό ρόλο;
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για αυτή τη δουλειά! Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το κείμενο βρήκα ιδιαίτερα ελκυστικό το πόσο γρήγορα εναλλάσσεται το κωμικό στοιχείο με το τραγικό, σαφώς το ότι μιλάμε για δύο γυναίκες με διαφορετική προσωπικότητα, σε διαφορετικό χώρο, χρόνο και τόπο και επίσης το γεγονός ότι τελικά μέσα από τις ιστορίες των δύο γυναικών με έναν πολύ έξυπνο τρόπο, “μιλά” για τη γυναίκα του σήμερα.
Ποια είναι η ατμόσφαιρα της παράστασης;
Πρόκειται για έναν ποιητικό μονόλογο που δημιουργεί δυνατές εικόνες στο θεατή και με μια ατμόσφαιρα απόκοσμη με στοιχεία τραγωδίας αλλά και έντονα κωμική.
Γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης;
Δύσκολη ερώτηση γιατί θεωρώ ότι ισχύουν και τα δύο. Από τη μία σκέφτομαι πως κάποιος γεννιέται καλλιτέχνης, γιατί αυτό σημαίνει πώς βλέπει με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα από τους υπόλοιπους. Έχει μια φωτιά που καίει μέσα του και την νιώθει από τη στιγμή που θυμάται τον εαυτό του.
Από την άλλη σκέφτομαι πως από τη στιγμή που ένα νήπιο θα πιάσει στα χέρια του ένα μαρκαδόρο για να ζωγραφίσει, ακόμα και κάτι φανταστικό το οποίο δεν υπάρχει σιγομουρμουρίζοντας κάποιο τραγούδι και κουνώντας ρυθμικά τα πόδια και το κεφάλι, αυτή είναι η στιγμή ενός γνήσιου καλλιτέχνη…
Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;
Το θέατρο για μένα είναι ζωή. Είναι αναπνοή. Ο χώρος όπου σταματά ο χρόνος και ζεις σε μία παράλληλη πραγματικότητα.
Είναι πολιτική πράξη το θέατρο;
Φυσικά.Το θέατρο πήρε σάρκα και οστά από τους αρχαίους Τραγικούς ως πράξη πολιτική. Είναι χώρος έκφρασης, χώρος αλήθειας και καθρέφτισμα της κοινωνίας.
Με τι συναισθήματα θα θέλατε να φύγουν οι θεατές από την παράσταση;
Εάν έστω και ένας ή δύο θεατές φύγουν με τα συναισθήματα που εξέφρασαν οι θεατές στην πρεμιέρα μας, οι οποίοι γέμισαν με την όμορφη αύρα τους και τα ζεστά βλέμματα τους την αίθουσα, εγώ είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη!
Τα συναισθηματα που θα δημιουργηθουν εξαρτώνται απο τον κάθε άνθρωπο. Αλλά εάν εγώ καταφέρω να αγγίξω έστω και έναν θεατή με τον τρόπο που θα πω την ιστορία μου, αυτό με συγκινεί και μου δίνει δύναμη!
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΩΤΗ
Η Χριστίνα Μπουριώτη είναι απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» παίρνοντας 2 υποτροφίες λόγω επίδοσης. Σπούδασε επίσης σύγχρονο χορό και σωματικό θέατρο στο εντατικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης “Redance” στην χορευτική ομάδα “Vis Motrix”. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με ειδικότητα στον Καλλιτεχνικό Τομέα (θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική αγωγή, κατασκευές κ.α.).
Πρωταγωνίστησε στην χοροθεατρική παράσταση “Βroken” με χορογράφο τον Κωνσταντίνο Γεράρδο, στην θεατρική παράσταση “Ιστορίες να σκεφτείς” του Χόρχε Μπουκάι σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη (το έργο αυτό ταξίδεψε και σε πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδος) και στην θεατρική παράσταση “Σκιές” του Μιχάλη Καραγιάννη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη – στα πλαίσια ευρωπαϊκού Project για την έμφυλη βία. Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε πολλά διαφημιστικά σποτς.